ОУ „Георги Кирков“ отбеляза своя патронен празник

Основно училище „Георги Кирков“ отбеляза своя патронен празник в навечерието на Деня на народните будители.

Официалното тържество се състоя в двора на учебното заведение, като
започна с флашмоб, след което учениците бяха подготвили литературна и музикална програма. По време на патронния празник бе представен и първият брой на вестник „Будителите на Кирков“.

През седмицата в училището се проведоха и редица дейности по повод патронния празник и Деня на народните будители, сред които беседата „Аз, Будителите, България“ изнесена от директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов и заместник – директорът Радослав Петков запознаха децата с известни и по-малко познати будители, живели и творили в Казанлък и урок от директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров и кураторът Катя Христова, които накараха децата да се почувстват горди, че са от града на световно признати творци“.

Тази година ОУ „Георги Кирков“ за пръв път отбеляза празника си в Деня на народните будители.

Училището отваря врати на 15 септември 1960 година. То е построено с държавни бюджетни средства и от самооблагането на жителите на град Казанлък. Първи директор е Богдан Богданов, а педагогическият състав е наброявал 34 преподаватели, а усилията на ученици, учители и родители са били насочени към създаване на добра материална база. Започнало е озеленяването и подреждането на двора, строежът на физкултурна, географска и детска площадка, както и на зоокът.

Патрон на учебното заведение е общественикът, публицист, журналист и оратор Георги Кирков, който е родом от Плевен, но е силно свързан с Казанлък, където развива важна част от дейността си. В двора на училището през 1969 година е открит негов паметник, дело на скулптора Стойко Овчаров.