Откриват национална изложба „Графичен форум” в Стара Загора

Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора кани на откриването на националната изложба „Графичен форум” 2022 г. Конкурсът се организира за шеста поредна година има за  цел да популяризира и подпомага графичното и българското съвременно изкуство.

Откриването по традиция ще бъде навръх 1 ноември – Ден на народните будители, от 18:00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер”.

Към момента, ден преди да изтече срокът за получаване на творбите, са се включили 35 автори от цялата страна. На 29 октомври  произведенията ще бъдат селектирани и журирани, по традиция от победителите в миналогодишното издание – Моника Роменска (Пловдив), Вероника Янкова (Варна) и доц. д.н. Атанас Тотляков, Велико Търново (излъчен от Дарина Пеева, Бургас, която не може да присъства по лични причини).

Журито класира 3 равностойни награди по 600лв., осигурени от Община Стара Загора. По свое усмотрение може да излъчи до 3 номинации и Награда за млад автор, която дава възможност за самостоятелна изложба в изложбена зала „Лубор Байер”. Освен паричната премия, наградените автори имат възможност да наредят свои експозиции през следващата календарна година в Стара Загора. Победителите се ангажират да дарят своя творба, която не е задължително да присъства в експозицията, еквивалентна на паричната премия. Изложбата ще продължи до края на месец ноември, а творбите в нея могат да бъдат закупени без комисионни такси.

Резултатите от журирането и крайните победители ще бъдат обявени на фейсбук страницата на Национална изложба „Графичен форум” и в медиите. Изложбата се организира с подкрепата на Община Стара Загора и техническата реализация на Представителство на СБХ под липите.