Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето

През почивните дни отново се върнахме към зимното часово време. Страната ни още не е взела окончателното решение – дали да останем на лятното часове време или да изберем астрономическото (зимното). Страните по света също не са стигнали до консенсус кога и дали изобщо да се спре със смяната на часа.

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи.

Проучванията по света показват, че с над 50% нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така нареченият циркаден ритъм на организма. В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечносъдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

Лекарите съветват хората, които имат диабет, да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето е добре да издърпат с по 10 минути приема на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно.