Защита при нарушения на правото на връщане на стоката или замяна

Улисани в ежедневието си  и ниски цени, купуваме и получаваме много неща, за които после размисляме и ни се иска да върнем.
Какви са правата ни на потребители в такава ситуация и при какви условия можем да върнем или заменим закупена стока?

Според българското законодателство и разпоредбите на Закона за защита на потребителите, когато става въпрос за стоки, закупени на място от физически магазин, връщане или замяна са възможни, само ако се установи дефект. Дефектът може да е явен – например по външния вид или веднага в процеса на употреба на продукти. Или скрит – който се идентифицира след определен период от време.

В случай на предявена рекламация за дефект, търговецът е длъжен да предложи поправка на стоката за своя сметка или замяна с нова, ако поправянето е невъзможно. Едва когато първите две опции не са приложими, може да се иска връщане на платената цена.

Все пак, има доста изключения и много магазини за дрехи, техника и др. заради натиска на конкуренцията и добрата търговска практика предлагат възможността за връщане без причина до 14 или 30 дни от датата на покупката – стига продуктът да бъде върнат неупотребяван, с ненарушена опаковка или етикети, в търговския вид, в който е закупен. Тъй като това не е задължение на търговеца по закон, а въпрос на негова добра воля, когато купувате продукти от физически магазин и допускате, че е възможно да се наложи замяна или връщане, предварително се информирайте за практиката на съответния търговец и неговите условия.
Когато пазаруваме от виртуален магазин в интернет, законът ни дава повече “защити”. Причината е, че за разлика от физическата покупка, когато можем на място да се уверим в характеристиките и качествата на продукта, да го изпробваме и пр., при онлайн търговията това не е така.

Ето защо в такива ситуации законът ни дава 14-дневен срок за право на отказ от договора от разстояние. До 14 дни от получаване на стоката можем да я върнем или заменим, без необходимост от обяснение и независимо от причината.

Ако желаем да се възползваме от правото си на разваляне на договора, търговецът е длъжен да възстанови платените суми и не може да откаже това под предтекст за замяна, предоставяне на ваучер или друго. Но ако правим рекламация заради дефект и несъответствие с описаните характеристики, търговецът е задължен да ремонтира продукта или да го замени и едва в случай, че не може да изпълни някое от тези неща, идва неговото задължение за възстановяване на пари.