“Брикел” стартира план за енергийна трансформация Brikel Re Pоwer

“Брикел” стартира план за енергийна трансформация, който включва няколко основни етапа, съобщиха от дружеството. 

Задължителното обследване преди голяма крачка, свързана с енергийната трансформация на Брикел изискваше обновяване на ключовите мощности на централата. След този предстартов период, разделен на 3 етапа първата електроцентрала, построена в маришкия басейн, получава шанс за своята нова история.

1-и етап включва обследване, предпроектна и проектна фаза – приключен,

2-и етап – мащабния капиталов ремонт на горивната инсталация, което подобрява качествено работата на централата. През март 2023 приключи капиталовият ремонт на парогенератор 1, като бяха подменени над 90% от всички компоненти на горивната инсталация. Монтирана е нова топлоизолация и защита от висока температура на пещна камера, таван и газоходи.

– В ход е реконструкцията на парогенератор 2 и 5, като тази на 2-и парогенератор вече е на своя финал.

3-и етап е посветен на реконструкцията на последните 2 парогенератора, които са в резерв и могат да заменят вече обновените при необходимост. Плановете са рехабилитацията на парогенератор № 4 да завърши до края на м.октомври 2023 година, а на парогенератор №3 до края на календарната година.

Това са ремонти, които рестартират производствените мощности на предприятието. Инвестицията от малко над 30 милиона евро е осъществена при пълно самофинансиране, без нито едно евро подпомагане от държавен или европейски бюджет. Успоредно с това започна и изграждането на втора инсталация за очистване на димните газове за постигане на необходимото качество на въздуха, съгласно европейското законодателство.

Етап 2 и 3 ще дадат възможност за безпроблемната работа на централата по време на активния сезон. Планът на Брикел ще завърши в рамките на декември 2023/ януари 2024 година, когато ще бъде факт обновяването и на последния парогенератор. Пълната промяна ще даде потенциал за нова история – тази, която ще е свързана с реализиране на целите за чистото и устойчиво производство.