Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа румънец за подпомагане на 35 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура–Стара Загора повдигна обвинение спрямо Й.М., на 24 г., гражданин на Румъния, за това, че на 10.06.2023 г. на автомагистрала „Тракия“, км 190, общ.Чирпан, Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомагал чужденци – 35 граждани на Афганистан, всички мъже, да преминават в страната в нарушение на закона чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Мерцедес Спринтер”. Деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и дете, ненавършило 16 г. Престъплението е квалифицирано  по чл.281 ал.2, т.1 предл. първо, и т.4 и 5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Й.М. е шофьор по професия. По обява за работа той бил нает да извърши превоз на пътници от посочена начална точка, близо до границата с Турция, до Сърбия. Уговорката била да му бъде платено, когато стигне в съседната държава. Преди повече от година групата чужденци емигрирали от Афганистан и пребивавали в гр. Истанбул, Турция.

Те били превозени до „зелена“ граница с България от двама турски граждани, за което платили по 3500 евро на човек. У нас чужденците, сред които и момче на 14 г., вървели около четири денонощия и стигнали до асфалтов път, където на 10.06.2023 г., около 21.30 ч., Й.М. ги качил в лек автомобил, марка „Мерцедес Спринтер”. Колата била посочена от турските каналджии.

На 10.06.2023 г. на автомагистрала „Тракия“, км 190, общ.Чирпан, Стара Загора, автомобилът бил спрян за проверка от полицейски служители. Обвиняемият Й.М. е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за за срок до 72 часа, в рамките на които делото ще бъде внесено за разглеждане в съда.