Интересни факти за кафето

Кафето. Тази удивителна напитка, която от векове е сближавала хората. Кафето е най-популярната напитка в света. То се оказва и втората най-търгувана стока на земята, като го изпреварва единствено суровият петрол.

Всъщност кафето не е зърна, а по-скоро плодове. Всяко зрънце съдържа 2 зърна кафе.

То е втората най-търгувана стока в света след петрола. когато Бетовен правил  кафе, той варил  точно 60 зърна за всяка чаша и винаги е броял .Първите кафенета, които се появяват  в Константинопол, са  наречени “Училища на мъдростта”, там са се събирали художници и писатели.Кафето  се сервира първо на най-възрастните според традициите на Гърция и Турция.

Япония заема трето място по консумация на кафе. В тази страна те твърдо вярват, че подобрява здравето и прави кожата по-млада.

Бразилия през 2001 г. издава пощенски марки с мирис на кафе на зърна.миризмата на кафе не се понася от много насекоми и домашни любимци.До 10 век кафето не се е смятало за напитка, а за храна. Племената, живеещи в Етиопия, смесвали кафеени зърна с животинска мазнина и ядели тази смес.торбичките, в които се съхранява кафето, най-често се правят от коноп.В чаша черно кафе без захар няма калории.В  кафенетата се провеждат първите състезания по шах.Италианското правителство смята еспресото за толкова важно, че регулира цената му.кафето съдържа около 1200 химически компонента, около 800 от които са ароматни съединения, които съставляват вкуса на тази напитка.В  почти всички страни, където растат кафеени дървета, плодовете от кафе все още се берат на ръка.

Едно кафеено дърво произвежда около 0,5 кг печено кафе годишно.

Продължителността на живота на кафееното дърво е 60-70 години, което е сравнимо с продължителността на живота на човек. Кофеинът в кафето засилва ефектите на някои болкоуспокояващи.Арабско вино – така за първи път се нарича кафето в Европа.

Известният френски философ и поет от 18-ти век, Волтер, пие по 50 чаши кафе на ден, докато живее до много уважавана възраст – 83 години.

Етикети:, ,