Отличиха Община Стара Загора за активна политика за справяне с демографските проблеми

За втора поредна година Движение за национална кауза , Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You, организират национална дискусия за обсъждане и решаване на негативните демографски тенденции в България. Събитието бе под надслов „Демографията няма цена”.

В рамките на форума за първи път бяха връчени и награди „Бранд България” в различни категории. За регионална демографска политика плакетът бе връчен на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, които работят проактивно в посока привличане на младите хора и даването на възможности за тяхното развитие както професионално, така и личностно.

Наградата прие Делян Иванов, секретар на Общинска администрация. „Благодаря от името на ръководството на Община Стара Загора за признанието. При нас се строят нови детски градини, правят се ремонти на съществуващите, модернизират се външно и вътрешно училищата. Разполагаме с новоизградени и отговарящи на интересите на бизнеса индустриални зони. Освен това – оказваме подкрепа на двойките, които имат нужда от финансов ресурс за дейности по асистирана репродукция, като също така имаме финансова подкрепа и за всяко дете, родено в Стара Загора. Градската среда също се обновява – с реновирани паркове и зелени пространства. Това е нашият път, смятам е правилен, и ние го следваме”, каза по време на събитието Делян Иванов.

Призове в различни категории бяха връчени на община Бургас, на различни компании с местно и национално значение.  

От сцената на втория подобен форум на инициативата ДНК – водещите и двигателите на кампанията Иван Христов и Андрей Арнаудов, напомниха, че за демографията трябва да се говори, но и да се действа. „Целта е да откриваме проблеми и да търсим решение, но е важно и да показваме добрите примери каквито виждаме днес тук”, подчертаха те.

По време на дискусията представители на правителството, държавните институции, бизнеса, синдикатите и експерти обсъждаха демографското ниво на страната, набелязвайки предложения за неговото подобряване и преобръщане на негативните тенденции в България. Представени бяха и резултатите от мащабно социологическо проучване, в партньорство с агенцията за пазарни проучвания JTN, с което са изследвани нагласите на младите хора за кариера и живот в България.

Миналогодишното национално представително социологическо изследване, изготвено от „Тренд”, по поръчка на ДНК, показва, че нивото на доходите е сред най-сериозните проблеми в страната и е посочено като причина за емиграция от 91% от анкетираните. Проучването показа още, че едва 11% от българите са запознати с настоящите мерки и държавни документи за справяне с демографската криза в България.