Режат направления за личните лекари

Лични лекари може да останат без направления за част от пациентите си, а болни да се окажат ощетени с прегледи при специалисти, ако отпадне лимита за диспансерицираните пациенти, алармираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Медиците изразяват опасения, че ако в практиката на общопрактикуващ лекар има повече диспансеризирани пациенти, то при назначаване на всички изследвания може да се окаже, че за остри или хронични, но недиспансеризирани заболявания няма да има направления.  Промените идват с отпадането на лимита за направления към специалисти от проекта на Националния рамков договор . С него отпадат лимитите за диспансеризираните пациенти, а другият важен момент при извънболничната помощ е, че личните лекари вече нямат да имат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време. През почивни дни и вечер или при отсъствие на джипито, пациентите ще получават медицинско обслужване в медицински практики и центрове, с които личният им лекар е сключил договор. С промените става възможно медикът, който ще замества личния лекар да не е задължително общопрактикуващ, а може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализира помощ.

Медиците обаче вече следят с внимание средствата, които ще бъдат заложени за изследвания и направления с новия бюджет. В момента в договора  за тях са оставени празни полета, тъй като все още Законопроекта за бюджета на НЗОК не е гледан в Народното събрание. Ако подобно на безлимитните направления при децата, такива се отпуснат и на диспансеризираните болни, това ще е положителна стъпка за пациенти и лекари, коментираха общопрактикуващи лекари.  Друг проблем, който медици посочиха, е свързан със зачестилите санкции от страна на НЗОК. През последните седмици имало много случаи, в които лекари плащат глоби дори за пропуснат подпис, а съмненията са, че се търсят всякакви начини за запълване на бюджета на здравната каса.

По 1711 пациенти се падат средно на медикСредната възраст на джипитата е 58-59 години, а 25 на сто от общия брой работят в пенсионна възраст.