Разширява се сътрудничеството с полски университети

Тракийският университет последователно разширява възможностите си за сътрудничество с академичните среди в Полша. Меморандум за партньорство бе подписан с Университета в Гданскпо време на официална визита на полска делегация в гр. Бургас на 13 юни, 2023 г.

Посолството на България в Полша бе представлявано от българския посланик Н. Пр. Маргарита Ганева. Тракийският университет и Ректорът – проф. д-р Добри Ярков бяха представлявани от доц. д-р Дарина Заимова. Начело на полската делегация бяха Маршалът на Поморска област –Лешек Бонна и зам.-кметът на Гданск Моника Хабиор. В състава на делегацията присъстваха представители на висшите училища от същия град и бизнес организации. Домакини на събитието бе община Бургас, която ще си партнират с град Гданск по силата на подписания между тях Меморандум за разбирателство.

Споразумения бяха сключени още между Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и Медицинския университет в Гданск, Националната спортна академия – София и Спортната академия в Гданск, и между Музикалната академия “Станислав Монюшко” – Гданск и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев”в Пловдив. Маршалът на Поморска област Лешек Бонна постави подписа си под споразумение за сътрудничество с Асоциацията на българските черноморски общини.

Припомняме, че инициативата за разширяване на партньорската мрежа на Тракийския университет бе подета от проф. Добри Ярков с меморандум за учредяване на университетска мрежа “Три морета”.