Уточнение от ВиК ЕООД за инцидент с капак на шахта на улица “Димитър Наумов”

Във връзка с изясняване на обстоятелствата, около инцидент от 14.06.2023г. с необезопасен капак на шахта на улици Димитър Наумов, бихме искали да уточним следното. Ремонтът на улица Димитър Наумов е част от проекта по Оперативната програма и по него все още се работи. Към настоящия момент, фирмата изпълнител е ДЗЗД ВиК Стара Загора, която все още има довършителни дейности по асфалтирането на участъка между улиците Граф Игнатиев и Св. Княз Борис.

При изпълнението на дейностите по ОПОС многократно сме констатирали нанасяне на щети по съществуващи ВиК проводи и съоръжения, поради невнимание, небрежност и в много редки случаи, при технологична невъзможност от страна на изпълнителите. В конкретната ситуация става въпрос за разбита асфалтова настилка, около улична канализационна шахта. Това е станало при фрезоването на горе цитирания участък, което е подготвителна дейност преди асфалтиране от фирмата изпълнител. Канализационният капак се е оказал в лабилно положение и това е довело да инцидента.

Държим да отбележим, че многократно, устно и писмено, сме уведомявали Община Стара Загора и фирмите изпълнителки за некачествено извършваните строително монтажни работи от тяхна страна. В много от случаите това е причина, за предизвикани аварии по водопроводната и канализационна мрежа, което налага същите да бъдат възстановени за сметка на Водоснабдяване и канализация ЕООД Стара Загора. За съжаление, гражданите на града остават с убеждението, че Дружеството не си е свършило качествено задълженията и дейностите по обектите.

В тази връзка, от страна на ВиК ЕООД и Община Стара Загора са предприети решителни мерки. Считано от днес – 15 юни 2023г. Община Стара Загора няма да издава разрешителни за разкопаване на улиците на територията на град Стара Загора, докато всички ремонтирани участъци по Оперативната програма не бъдат окончателно завършени – асфалтирани на 100 процента и съответно приети и предадени за експлоатация.

Убедени сме, че ако всички участници в Оперативната програма работят съвестно и отговорно, и след предприемането на съответните мерки, ще има значителен спад на  инциденти от подобен характер.