140 години УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”

УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович ” навърши 140години от създаването си. Период надхвърлящ столетие, устремен към бъдещето.

Днес лечебното заведение продължава своя път на развитие, изпълнен със стремеж към професионално израстване,  интелектуално усъвършетване и внедряване на съвременни диагностични методи и лечение.

За последните няколко години частично и поетапно се пребазираха или основно бяха ремонтирани  Клиники и отделения. Започна процес на преструктуриране на оборудване. Внедрени  се съвременни генетични изследвания в областта на вирусологията и медицинската онкологията. Тези дейности се надградиха с апаратура за визуализация на началните промени до ниво на ранна макроскопска диагностика. В хирургичната практика е въведена  диагностиката на определяне на отдалечените метастази, както и  ранното  лечение при пациенти с исхемичен инсулт, което промени съдбите на много от тях и техните семейства.

Лечебното заведение беше и си остава  единствено в областта на здравеопазването, което без ползването на кредитни линии и  заем от банки успя да покрие всичките си просрочени задължения, които напомням бяха в размер на 22 милиона лева.

“През този цял период от трудности, ние работещите не нарушихме и не лишихме никои от медицинска помощ. Нещо повече , организираме дейността си така, че осигурихме максимален брой легла – над 200 за лечение по време на епидемията от COVID-19.  Дадохме всичко от себе си за да възвърнем живота на над 5000 пациента и на други 22 хиляди постъпили за лечение през годината на пандемията.””, споделя управителят на болницата – професор Йовчо Йовчев и допълва “Годините през които премина лечебното заведение от фактически фалит, до финансово стабилна институция бяха изпитание за най- силните, каквито се оказаха екипите на УМБАЛ, “Проф д-р Стоян Киркович “.