Започнаха проверки на язовирите

По разпореждане на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започна 24-часово наблюдение на язовирите на територията на цялата страна. Със заповед на председателя на Агенцията инж. Евгени Симеонов е активиран Оперативен щаб на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, който ще работи до успокояване на ситуацията с проливните дъждове в страната.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор  ежедневно събира актуална информация за състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях, водните нива и свободните обеми в язовирите на територията на страната. Към момента няма информация за възникнали критични и аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях.
Служители на Агенцията  са в непрекъснат контакт с областните и общинските администрации, собствениците на язовири и с всички структури, които имат отношение и следят за състоянието и водните нива на язовирите.

В Старозагорска област има 32 язовира, 29 са общински, един е собственост на “Напоителни системи”, един на земеделското министерство и един частен.

От началото на годината са извършени 1 400 проверки от агенцията. Издадени са над 1500 предписания, близо 800 от тях са свързани безопасността на техническата експлоатация. Данни на агенцията показват, че по-голямата част от предписанията са изпълнени. Най-честите нередности обикновено са свързани с не работещи изпускатели и запушени преливници. Санкциите за нарушения варират от хиляда до 50 000 лева.