Площадният театър на Шекспир се завръща отново на Античния форум в Стара Загора с постановката “Сън в лятна нощ” на известния режисьор и педагог Елена Панайотова

 

Трупата на Старозагорския драматичен театър “Гео Милев” отново ще играе на 10 и 15 юли на  Античен форум „Августа Траяна“ Стара Загора. Постановката на известния режисьор и педагог Елена Панайотова „Сън в лятна нощ“ връща зрителите към площадния театър на Шекспир.

В духа на философията на днешния лондонски „Глобус” спектакълът реконструира сцената на пътуващите трупи от времето на известния английски драматург, актьор и поет от XVI век. Когато зрителите се изкачват на Античния форум „Августа Траяна“, попадат на място „под открито небе”, където са завладени от любовната комедия, представена от младите актьори в трупата.

„Животът е сън, любовта е стихия, която връхлита, замайва и обърква млади и стари, царе и майстори-занаятчии, животни и цветя, от Двореца на хората до Царството на духовете… Всичко се  завърта в омагьосания кръг на любовта и в него целият свят, повикал на помощ елфи, феи, горски духове и онзи прекрасен сън в лятната горска нощ. Нищо друго няма смисъл. Останалото е една сивота и ние се спасяваме в прегръдките на съня, който сънува любов”, казва Елена Панайотова.

Спектакълът, който препълва залите на театъра, сега събира публиката под звездите и впечатлява с изключително интересната сценография, създадена от Николина Костова – Богданова, за която беше номинирана за награда „Аскеер“. Празното пространство на сцената дава възможност за въображение, а възглавницата и облаците са само една атрактивна метафора на съня.

Пъстра, весела, магична е историята за любовта, която ни разказват актьорите, от трупата Тезей – Жоро Райчев, Елей – Георги Райчев, Лизандър – Георги Георгиев, Деметрий – Георги Ножделов, Клина – Димитър Митев, Талашко – Красимир Ненков, Кросното – Цветомир Черкезов, Пискуна – Илчо Димитров, Носльо – Мария Енева, Комара – Велин Величков, Хиполита – Светла Тодорова, Хермия – Ванина Йорданова, Елена – Тони Тончева, Оберон – Александър Бориславов, Титания – Миленка Сотирова, Пък – Илина Илиева.

Грахчо , Прашинко, Паяжинко , Синапчо и други елфи и феи представят балетисти от Балета на Държавна опера Стара Загора и деца от театрални студиа, ръководени от актьори на ДТ „Гео Милев”.

Спектакълът на Елена Панайотова отговаря с впечатляваща непосредственост и на традиционния въпрос защо Шекспир продължава да бъде наш неостаряващ съвременник – не само заради вечните теми и въпроси, изследвани в пиесите му, а и благодарение на искрения текст, който предлага пряк диалог с публиката – с всяка публика, от всяка епоха.

С хитовия си спектакъл „Сън в лятна нощ“ Елена Панайотова предлага нов български прочит на Шекспир и отваря нова страница в историята на Старозагорския драматичен театър. В нея тя е събрала спомени, опит и емоции от дългите години зад граница. Поставяла е пиеси на различни континенти и с толкова различни актьори. Тази пролет Елена Панайотова беше отличена за постановката с наградата “Златен кукерикон” за режисура, а Илина Илиева получи награда “Златен кукерикон” в категория „Млада надежда”, за брилянтното й изпълнение в ролята на Пък.