Еньовденски поход организира Туристическо дружество “Сърнена гора”

Туристическо дружество “Сърнена гора” отново ще зарадва любителите на разходките из природата с общоградски поход тази събота. Началото е в 6:45 часа, на 24 юни, а  сборният пункт – пред Билетните каси в чакалнята на жп гара Стара Загора.

“Купуваме си билет за отиване и връщане до спирка Бъзовец. Влакът е преминаващ през гара Стара Загора, пристига в 7:12ч. и заминава минута по-късно, затова най-късно в 7:00ч. трябва да сме на перона”, споделят организаторите.

Маршрутът на похода е следния: Слизане  от влака на гара Кръстец, поход нагоре, покрай Царския кладенец, до връх Голям Кръстец и параклиса “Св. Иван Рилски”. След това надолу до Туристическия заслон “Бъзовец” и параклис “Вяра, Надежда, Любов”. Там ще има почивка за обяд. При заслона няколко туристически дружества от района са организирали празник по случай Еньовден. По-нетърпеливите могат да се приберат с първия влак наобратно – той тръгва в 13:23ч. от жп спирка Бъзовец (пристига в Стара Загора в 14:45ч.), която се намира непосредствено под заслона (на около 200 м). За останалите ентусиасти се върви до връх Бъзовец и панорамната площадка под него. Прибирането в Стара Загора е с влака, който тръгва в 16:11ч. от жп спирка Бъзовец. В Стара Загора  пристига по разписание в 17:43ч. Цената на билета за влак в двете посоки, без отстъпки – около 9,00 лв.

Продължителността на ходенето е около 3 часа максимум, почивките са повече (около 4-5 часа), а пътуването с влак в двете посоки е около 3 часа. Общо походът продължава около 10-11 часа.

Той е подходящ за всички възрасти, не е сложен, изисква планински обувки – за горски пътеки, за предпочитане високи, градските маратонки няма да вършат работа, удобни дрехи и раница – с храна за закуска и обяд, вода, дъждобран, шапка, репелент против насекоми, слънцезащитни средства, щеки.

“По трасето на Похода няма магазини или заведения за хранене – задължително си носете нещо за хапване през деня“, напомнят от “Сърнена гора”.

Водач на Похода ще бъде Звездалина Николова.

За повече информация може да пишете съобщение на фейсбук страницата на Туристическото дружество.