Предписването на лекарства, с наркотични вещества, само с електронна рецепта

От този месец са в сила изменения в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Съгласно промените, предписването и отпускането на лекарства, съдържащи наркотични вещества, ще се извършва с електронна рецепта.

Хартиени рецепти със зелен или жълт цвят ще могат да се изпълняват в аптеките по досегашния ред само, ако са издадени преди влизането в сила на промените в наредбата, до изтичането на тяхната валидност ( 7 дни от издаването).

Вече е възможно електронно изписаните жълти и зелени рецепти да се изпълняват в аптеки на територията на цялата страна.

Дейностите по отчетност и контрол ще се осъществяват и в електронна среда чрез обмен на необходимата информация от специалните рецептурни бланки посредством НЗИС.

Обръщаме внимание, че в срок до 13.08.2023 г. всички лекари и лекари по дентална медицина, които са получили хартиени специални рецептурни бланки (жълт или зелен цвят – използвани и неизползвани) трябва да ги върнат в РЗИ – Стара Загора с приемо-предавателен протокол.
По изключение за изписване на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, отпускани само от болничната аптека . лекарите от лечебното заведение ще имат възможност да продължат да издават жълти и зелени рецепти по досегашния ред – до интегрирането на софтуерите на лечебното заведение с Националната здравноинформационна система (НЗИС), но не по-късно от 31 декември 2023 г. В този случай предоставените им рецептурни бланки трябва да бъдат предадени в РЗИ в срок до 29 февруари 2024 г.

Първите екземпляри на рецептите, издадени преди влизане в сила на промените в наредбата се отчитат в РЗИ по досегашния ред и срокове.

Вторите екземпляри на рецептите, приети от магистър-фармацевтите до влизане в сила на промените в наредбата, се изпращат на съответните инспектори по наркотичните вещества в РЗИ по опис на хартиен и електронен носител в срок до 10 юли.

 

Снимка: NOVA