РЗИ – Стара Загора контролира обработката срещу кърлежи

Миналата седмица в Стара Загора стартира обработването на площи срещу кърлежи и комари. Извършена е дезакаризация на административни райони “Зора”, “Кольо Ганчев”, “Център” и “Лозенец” с обща площ от квадратни метра.

При проверките на инспектори от отдел „Противоепидемичен контрол” на РЗИ – Стара Загора, извършени в късните часове на деня, не са констатирани нарушения. Прилаганите препарати са разрешени за употреба; работните разтвори се приготвят при стриктно спазване на указанията на производителя; персоналът, извършващ дейностите притежава необходимата квалификация; технологичните изисквания за предварителна подготовка на тревните площи са изпълнени; налична е информация за гражданите относно мерките за Завършена е дезакаризацията в останалата част от град Стара Загора, в т.ч. в детските ясли, детските градини и социалните домове на територията на община Стара Загора. За същия период ще се проведат и ларвицидните и имагоцидни обработки против комари, с което ще завърши настоящата дезинсекционна кампания за месец юни.

С повишаването на температурите и влажността, в началото на летния сезон нараства опасността от ухапване от кърлеж.

Експертите съветват  за предпазване от ухапване от кърлежи

● Избягване посещението на райони с гъста растителност и висока влажност, поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата да се използват лишени от буйна растителност места.

● Да се носи подходящо затворено облекло – добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на кърлежи.

● Използване на репеленти за кожата и прапарати на база перметрин за импрегниране на дрехите.

● Ежедневен / след разходка в природата оглед за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото. Това е най-важният момент в неспецифичната профилактика на кърлежовопреносимите заболявания.

Особено внимание трябва да се обръща на „предпочитаните” от кърлежите места – окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в задколянната гънка.

Наложителен е и оглед на домашните любимци. 

● Редовно почистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата и ограничаване достъпа на животни в тревните площи на населените места.

 Ако сте ухапан от кърлеж:

● Правилно отстраняване на забития кърлеж. Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко впилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без да се върти и извива. Практиката да се върти обратно на часовниковата стрелка, е абсолютно погрешна. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

• Неправилно е и мазането на мястото на впития кърлеж с алкохол или олио. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.

● Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато при изваждане на кърлежа в кожата са останали части от него. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически.