Готовност на плувните басейни на територията на област Стара Загора

Във връзка с настъпващия сезон лято 2023 г. инспектори от РЗИ – Стара Загора извършват съвместно с представители на общинските администрации, проверки на готовността за ползване и обезопасяване на водните обекти (плажни комплекси) за къпане и водни спортни дейности на територията на област Стара Загора.

Контролът е насочен към установяване съответствието на обектите с изискванията на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

Към настоящия момент са извършени проверки на откритите и закрити плувни басейни в община Мъглиж и община Казанлък.

Проверените плувни басейни отговарят на изискванията на Инструкция № 34 за хигиената на спортните съоръжения и екипировка и на Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

На територията на община Стара Загора проверките за готовността на водните обекти предстои да се осъществи през предстоящите седмици.

Регионална здравна инспекция – Стара Загора продължава да упражнява системен и насочен здравен контрол по спазването на здравните изисквания във всички водни съоръжения на територията на областта, като регулярно се вземат проби за химичен и микробиологичен анализ, с които се отчита качеството на водата.

РЗИ – Стара Загора напомня, че собственикът на водното съоръжение е задължен да следи и записва ежедневно данните за остатъчен хлор и pH на водата в басейна. Ако показателите надвишават определената норма, следват предписанията на инспекторите от здравната инспекция. Към този момент няма констатирани нарушения.

С цел опазване здравето на ползвателите на плувните басейни, Регионална здравна инспекция съветва посетителите на водните обекти (басейни) да спазват правилата за лична хигиена.

Снимка: DarikNews.bg