Липсващо лекарство

Към тема, която поставя около 1500 души в България в ужас. Толкова са хората в страната, които страдат от рядко заболяване, за което алармират, че животоподдържащите лекарства в аптечната мрежа липсват. 

Това е Нели Върбанова. Тя е една от 1500-те души в България, които страдат от рядкото заболяване Миастения Гравис. Лекарство, което ги поддържа живи, обаче не се намира в лекарствената мрежа.

‘Ние не може да живеем без тези лекарства не можем да водим живота, който и без това не е толкова пълноценен. Просто министерство на здравеопазването ни обрича на смърт. Това е единственото, което се внася в България. Нямаме друго лечение”, споделя Нели Върбанова. 

Липсва абсолютно в аптечната мрежа. В складовете също го няма. А без тези лекарства просто не може да живеем.

Нели, както и останалите с рядкото заболяване се страхуват, ако останат месец без лекарствата, които приемат ежедневно, може да загубят живота си. 

“Значи с тези лекарства аз в момента съм на крака. То е подобно на множествена склероза, отслабване в мускулите, говора, челюстта тука, преглъщането, двойно виждане. Просто страшно много, който се интересува може да прочете Миастения гравис, това е заболяването, от което страдат 1500 човека. И са обречени на смърт. Без тези лекарства”, добавя Върбанова. 

От организацията на болните от заболяването са отправили и запитване към министерството.

Към този момент отговорът е, че фирмата, която внася лекарствата, просто е спряла, без да ги предупреди. Докато в другите европейски държави е проверено лекарството го има. Само за България е спряно. 

Причината за спирането на лекарството не е ясна. Купува се единствено с рецепта и не се намира свободно в аптечната мрежа.