Становище на АПИ

От 2019 г. до момента Агенция „Пътна инфраструктура“ не е вземала решение за изграждане на кръгово кръстовище на републикански път II-66 и улица „Хрищян Войвода“ в град Стара Загора, това се казва в отговор на пътната агенция до Телевизия  Стара Загора в отговор на запитване.

В становището се посочва, че на 29 юли 2019 г. общинското дружество „Индустриална зона“ АД е предоставило за разглеждане в Областно пътно управление Стара Загора изготвения от „Индустриална зона“ АД технически проект за „Изграждане на кръстовище с кръгово движение на път II-66, км 57+900 и ул. „Хрищян войвода“, гр. Стара Загора.“ На 30 юли 2019 г. постъпилата проектна документация е разгледана от техническа комисия на ОПУ-Стара Загора. Подписан е протокол в 4 точки, в който е изложено становището на експертите по изготвената от „Индустриална зона“ АД проектна разработка.

Бележките, изложени в протокола са, че предложената и оразмерена нова пътна конструкция трябва да се съгласува от дружеството с „Института по пътища и мостове“; да се изясни вида и предвидената двустранна ограничителна система за пътища, тъй като има несъответствие между текстовата и графичната част на проекта; да се уточни видът на началните елементи на ограничителна система за пътища, както и връзката на новата със съществуващите мантинели; предвидената ограничителна система за пътища да се отрази на чертежите с посочване на вид и дължина.

На 30 юли 2019 г. протоколът е изпратен от ОПУ-Стара Загора на „Индустриална зона“ АД и до момента в пътното управление не е постъпвала за разглеждане преработена, допълнена или с отстранени бележки разработка на техническия проект. Т. е. към момента няма нито внесен, нито съгласуван проект за изграждане на кръгово кръстовище на републикански път II-66, км 57+900 и ул. „Хрищян войвода“ в гр. Стара Загора.

Настоящото триклонно кръстовище на второкласния път не е участък с концентрация на пътни инциденти. По данни на МВР катастрофата между мотоциклет и лек автомобил от 27 юни е поради неспазване на правилата за движение, каране с по-висока скорост от разрешената в населеното място – до 50 км/ч., и забранени маневри.