Проведе се експедиция за проучване на делфините в Черно море

Успешното приключи експедицията за проучване на делфините в Черно море. Екипът измина над 700 изминати километра, гарнирано с предизвикателства на времето. Благодарение на това, че проучването е съвпаднало с лятното слънцестоене и най-дългите дни в годината, е станало възможно да бъде покривано голямо разстояние на ден, като по този начин на екипа се събираха по около 15 часа работа – от изгрев до залез.

Цел на експедицията за втора поредна година бяха не само българските териториални води, но и цялата шелфова зона до 100 метровата изобата. Обобщените резултати показват 197 наблюдения: 159 наблюдения на муткури, най-често единични, но на места и в групи от по 2-3 и повече индивида; 27 наблюдения на афали; 9 наблюдения на обикновени делфини и 2 наблюдения на смесени групи. Хранещите се индивиди на места са били придружавани от ята средиземноморски буревестници. Въпреки че видът не гнезди в района на Черно море, млади и неразмножаващи се индивиди продължават целогодишно да скитат на сравнително големи групи в търсене на храна.

Събраните данни предстои да бъдат анализирани и статистически обработени. Но се потвърждава наблюдението от миналата година, че през летните месеци в дълбоката част на българския шелф се намира голяма част от популацията на морската свиня. А защо подобни данни, събирани с цената на много труд и предизвикателства, са безценни и изключително важни за нашата наука? Защото са оскъдни.