Съветът на ЕС прие аргументите на България в защита на розовото масло

Съветът на ЕС прие аргументите на България и още седем страни членки за трудностите при приемане на подхода относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси. Това се е случило в последния ден на шведското председателство. На ниво Комитет на постоянните представители е одобрено законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла. Така на практика страната ни защитава розовото масло.

Все още предстоят преговорите с Европейския парламент за договаряне на финалният текст на регламента. Позицията в защита на производителите на етеричномаслени култури на България бе представена от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, което се проведе на 26 и 27 юни в Люксембург. Министър Вътев настоя да се изключат етеричните масла от концепцията за комплексни вещества, така че те да продължават да бъдат класифицирани по настоящите правила като вещества, а не като смеси. Според министъра постигнатото решение е постижение на цялото правителство и лично и на премиера акад. Николай Денков. Той  обръща внимание, че министър-председателят категорично е защитил българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседанието на Европейския съвет.

„Когато обсъждаме дали нещо е вредно, трябва да гледаме не само кое е веществото, а и каква е неговата концентрация. Именно от нея зависи дали веществото е опасно или не. В текста на регламента, който се представя, думата „концентрация“ липсва“, обясни пред журналисти в Брюксел акад. Николай Денков, който е световноизвестен учен в областта на химията и физикохимията. Пред останалите лидери българският премиер е определил подготвяния европейски регламент като злоупотреба с науката. Той изрично е помолил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, защото „не е научен, какъвто трябва да бъде“, и е получил разбиране от нейна страна, се казва още в съобщението на земеделското министерство. Припомняме, че представителите на България от всички политически групи в Европейския парламент се обединиха с обща позиция в защита на българското розово масло и лавандула, информираха от структурите на „ГЕРБ“ и „Възраждане“. Те поискаха пълно изтриване на всички текстове в регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), които разглеждат етеричните масла като химическа смес. За първи път от началото на членството на България в ЕС българските евродепутати се консолидират в защита на общонационална позиция на толкова ранен етап от законодателния процес. Освен това през март в рамките на служебния кабинет Министерството на икономиката и индустрията е изготвило рамкова позиция по казуса. .Също така в защитата на розовото масло участва и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която се включи в серия от срещи в Брюксел по повод готвените промени от Европейската комисия, засягащи производството на етерични масла.