Казанлък отбелязва 155 г. от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета и 186 г. от рождението на Васил Левски

С поредица от събития ще бъде отбелязана 155 годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета, както и 186 години от рождението на Васил Левски. Организатори на инициативите са Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ и РК „23 ПШП – Казанлък“ към НД  „Традиция“.

В периода от 11 юли до 19 юли в Културно-информационен център на ул.“Искра“ казанлъчани и гостите на града ще могат да разгледат изложбата „Началото“ – 140 години от първото официално честване на Бузлуджанската епопея.

Съботният ден, 15 юли ще започне с поднасяне на цветя, пред Паметната плоча на Стефан Караджа бул. „23 Пехотен Шипченски полк“.  Цветя ще бъдат поднесени още и пред Паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“, както и пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните парк „Розариум“. Денят ще продължи с – туристическия поход „По стъпките на Хаджи Димитър“ организиран от Национален военен университет „Васил Левски“, гр. Велико Търново“.

От 11:00 часа, същият ден на връх Бузлуджа ще се проведе тържественото отбелязване на 155 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета,  с участието на смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент маестро Младен Станев. Малко по-късно ще бъде извършена панахида в памет на героите. Веднага след нея ще започне възстановката-спектакъл на боевете при връх Бузлуджа „Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета“, представен от на Национално дружество „Традиция, подготвен от Регионален клуб „ 23ПШП-Казанлък“. Денят ще завърши с обреден курбан.

Организиран е транспорт за желаещите. Автобусите до връх „Бузлуджа“ ще тръгват в 9:00 часа пред хотел „Казанлък, цена на билета 7 лв. в едната посока и 12 лв. в двете посоки.

Във вторник, 18 юли Казанлък ще отбележи 186 години от рождението на Васил Левски с  поднасяне на цветя в парк „Васил Левски“.  От 17:30 часа същият ден ще бъде представена книгата „Васил Левски: „Да възкръсне България с пълна свобода“ на Проф. Вера Бонева в Литературно-художествен музей „Чудомир“.