По бързо производство на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден румънец за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през страната

Днес, 6 юли 2023 г., по бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден М.А., на 23 г., румънски гражданин. Той е признат за виновен за това, че на 03.07.2023 г.  на км 170 на автомагистрала „Тракия“, община Братя Даскалови, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил – джип, марка БМВ, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 10 чужденци, от които двама непълнолетни и един малолетен, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1, пр.1, т.4  и т. 5 от Наказателния кодекс. 

М.А. е гражданин на Румъния. Негов познат го наел да извърши превоз на мигранти от посочена начална точка в България до Сърбия, като за това щял да получи заплащане. Установено е, че сирийците, всички мъже, влезли в България през „зелена“ граница, придружавани от двама водачи от Афганистан. Те вървели две денонощия и на 3 юли 2023 г. стигнали до асфалтов път. Там ги чакал М.А., който качил четирима от тях в багажника и шестима в купето на лек автомобил – джип, марка БМВ.

Днес, 6 юли 2023 г., Районен съд-Чирпан е наложил на М.А. наказание от 1 година и 2 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 5000 лева. Той е признал вината си. Наказанието е наложено по споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан. Определението на съда е окончателно. Делото е приключило за три дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.