Среща на бизнеса и региона показа потенциала на Стара Загора

Среща на бизнеса и региона разкри потенциала на Стара Загора пред над 100 участници. В началото на форума, кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства организаторите и гостите.

„Сигурен съм, че събитието ще бъде ползотворно за всички, защото има много какво да се каже, когато става въпрос за икономическото развитие на Стара Загора. Благодаря на екипа на вестник “Капитал”, който го организира, давайки възможност да бъдат чути и обменени идеи и перспективи с местната власт и това, което предстои – особено в контекста на „Зелената сделка”, по която ние също  имаме какво да кажем. Тя ще засегне най-вече Стара Загора и администрацията има своите  бъдещи планове, които ще чуете днес. Градът ни се развива динамично и това го показват данните. Ние ще продължаваме да развиваме и инфраструктурата, която считам, че е много важна. Очаквам да бъде една много интересна и ползотворна дискусия, насърчавам всички вас да се включите активно, защото това е начинът за достигане до по-добри решения. Отворени сме за вашите предложения”, каза Живко Тодоров. Кметът връчи и двете награди от класацията „Гепард” на в.”Капитал”  за най-динамични малки и средни компании. Отличени бяха „Тиватрейд” и „Естети”.

В първия панел на събитието „Отвъд комините: Кои са индустриите с потенциал да заместят енергетиката в икономиката на региона” участници бяха Росица Райкова, началник на отдел “Инвестиции”, Радослав Танев, изпълнителен директор на Индустриална зона „Загоре”, Кирил Янчев, ръководител на отдел “Устойчиво развитие” на ОББ, Юри Катанов, изпълнителен директор на „Кер токи Пауър” и „Реналфа” и доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Росица Райкова даде насоки за възможностите на Стара Загора и привличането на инвестиции в града. „Няколко са направленията, по които ние  работим. От една страна – дейностите по  изграждането на ИЗ „Загоре” и нейното презентиране, защото това е един от притегателите за големи инвеститори, създаващи работни места с добавена стойност. Следващото важно нещо е създаването на отдел „Инвестиции” като самостоятелно звено, което допълнително насърчава инвестиционния потенциал към общината и това дава резултати. За две години, обемът на инвестициите се е повишил с 204 млн. лв., което в период на две кризи е истински успех”, подчерта  Райкова.

„Анализът на ръководството на зона „Загоре” показва, че до този момент в страната са се предлагали площи на инвеститори, но те сами минаваха през административните услуги. Ние предприехме различна стратегия и улеснихме процесите така, че когато дойде инвеститор, той да може да започне веднага с реализирането на проекта си. Към този момент, Зоната е запълнена, като завършихме техническата си инфраструктора в средата на 2020г. и в рамките на тези 2 години и половина ние привлякохме 8 инвеститори, а деветият предстои да бъде факт съвсем скоро. Важно е да кажа, че когато инвеститор закупи имот има определени  условия, които стимулират развитието на бизнеса в Стара Загора”, каза по време на първия панел  Радослав Танев.

По време на срещата бе засегната и темата за Летище Стара Загора. Кметът Живко Тодоров подчерта, че усилията на Общината са насочени натам, тъй като това е най-подходящият терен за развитието на индустрията в града и преодоляването на прехода, който се очаква.

Във втория панел на тема „Хората, най-ценният ресурс на регионите” участие взеха Радостин Танев, зам.-кмет „Транспорт, чистота и екология”,  доц. д-р Емил Славов, зам.-ректор по проектна дейност на Тракийския университет в Стара Загора, Владимир Спасов, прокурист на “М+С Хидравлик” АД и Димо Димчев, Product Owner, Sales, eDynamix.

„Това, което Община Стара Загора прави, за да привлече и задържи младите хора се базира на много дейности и фактори, свързани с добрата инфраструктура, образователната система и тясната й връзка с бизнеса и благоприятна и екологична среда за живеене. Стремим се да организираме събития, чрез които те да имат възможност да създават по-лесна и бърза връзка с бизнеса. Пример за това е форумът „WorkIn Stara Zagora”, който се оказа изключително ползотворно и работещо събитие и голяма част от участниците успяха да проведат разговори с компаниите, да обменят идеи, а някои от тях вече са и наети на работа”, поясни  Радостин Танев. Той допълни, че връзката със средното училище, университета и бизнеса трябва да бъде много тясна и над това се работи успешно от няколко години. „В Стара Загора е единствената Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, но трябваше да помислим и за момента след това и накъде ще се насочат младите хора. Тук трябва да благодаря на ръководството на Тракийски университет, които подкрепиха идеята за това да създадем нови специалности,  насочени към ИТ сектора и още през първата година има приети 90 човека. Другата идея, която реализираме е да направим така, че самият бизнес да преподава, това е много по-ефективно в образованието. Ние ще се стремим да подобряваме все повече нашата среда за живеене и се радвам, че тази среща днес показа, че Стара Загора има своя потенциал и вървим смело напред”, допълни Танев.

Третият и последен панел на срещата за бизнеса в Стара Загора говори за проектите в града. В темата „Градските проекти, които променят региона” се включиха Първан Симеонов от творчески колектив “На улицата”, арх. Дора Иванова – основател на фондация “Проект Бузлуджа”, Любомир Царев от “Фонд за устойчиво градско развитие”, Анелия Иванова – мениджър “Връзки с обществеността” на “Филип Морис България” и Росен Христов, който е  старши мениджър “Корпоративни продажби”, Виваком.