Осъдени за педофилия и трафик на хора няма да имат право да работят с деца

Мерки за превенция на сексуални посегателства срещу деца предвижда подготвен от “Продължаваме промяната – Демократична България” законопроект за промени в Закона за закрила на детето. С тях се въвеждат ограничения за определени категории хора да не могат да работят с деца в държавния, частния и неправителствения сектор.

Осъдените за сексуални посегателства срещу деца и трафик на хора, независимо дали са били реабилитирани, няма да имат право да работят в детски ясли, детски градини и училища, както и всякакви организации в сферите на образованието, здравеопазването и социалните дейности, които се занимават основно с деца. Сега такава забрана има само за педагогически специалисти, осъдени за престъпления от общ характер. Целта на законовите промени е да се ограничи рискът от престъпен рецидив при работа с деца.

В свидетелствата за съдимост ще се добави опцията за неосъждани за сексуални посегателства срещу деца и трафик с хора. Работодателите, които работят с деца, са длъжни да изискват такива свидетелства от кандидатстващите за работа. А при неспазване на тези ограничения трябва да информират Държавната агенция за закрила на детето и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” на МВР.