Георги Гьоков: В бюджета на НЗОК липсват приоритети за подобряване на здравеопазването

“За съжаление, приоритети за подобряване на здравеопазването в бюджета на НЗОК на кабинета на акад. Денков не се забелязват. В него, подобно на останалите бюджети, трябва да отбележим, че системата надделява над хората. Мерките на правителството не са насочени към увеличаване на качеството и достъпността на българското здравеопазване.” Тази оценка даде народният представител от “БСП за България” Георги Гьоков при обсъждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса в Народното събрание.

И добави, че политиките в него не се отличават от бюджетите на управляващите през последните години от ГЕРБ, а това не отговаря на очакванията на обществото за добро здравеопазване.

“От парламентарната група на “БСП за България” няма да подкрепим този бюджет на Здравната каса”, заяви Гьоков и обясни защо: “Той не предлага решения и не провежда реформа в здравеопазването. Надяваме се поне да донесе по-високи възнаграждения на работещите, но едва ли. Въпреки че заложеното увеличение на разходите за персонал е с малко над 12 млн. лв. спрямо бюджета за 2022 г., е ясно, че по-голяма част от него е за обезпечаване на трудовите възнаграждения, такива каквито са били през 2022 г., допълнителните средства са едва 5,9 млн. лв., което представлява под 9% ръст на разходите за труд.”

Той отбеляза, че без промяна е общата рамка на проектобюджета на НЗОК за 2023 г., в сравнение с проекта на служебното правителство от преди два месеца.

“Голямата разлика в сравнение с предходния вариант на бюджета на Здравната каса за 2023 г. е при болничната помощ. Сега заложеното увеличение е с едва 11,4%, или с 317 550 500 лв., като общата сума става 3 109 351 100 лв. Предходният бюджет предвиждаше увеличение с 18% – 3 301 949 600 лв. за 2023 г. спрямо 2 791 800 600 лв. за 2022 г. От бюджета са извадени отделените през 2022 г. 72 255 000 за плащания за работа при неблагоприятни условия”, обърна внимание народният представител. И подчерта, че в бюджета не са включени и средства за медицинската помощ на лицата с предоставена временна закрила.

“Отново НЗОК не поема 100% от медицинските консумативи. А това, според нашите разчети, е възможно”, добави Георги Гьоков.

По неговите думи, отново няма допълнителна група, която да обхваща лекарствата за редки заболявания, а останалите средства за евтини лекарства да бъдат увеличени. А в момента НЗОК реимбурсира само 25% от цената.

“Няма промяна в средствата предвидени за осигуряване на помощни средства за хората с увреждания. Това създава затруднения при някои рискови групи, включително с опасност за живота. Възпрепятства се и въвеждането на съвременни високотехнологични помощни средства”, каза още Георги Гьоков.

И заключи: ”Този бюджет няма да допринесе за подобряване на функционирането на здравната система. Няма да подобри достъпа и качеството на медицинските услуги, финансовата стабилност на системата и удовлетвореността на пациентите и медицинските специалисти. Управляващите показват липса на капацитет и най-вече визия за промяна в развитието на сектора, за да отговорят на обществените нагласи и очаквания.”