Теди Москов поставя пиеса на Жан Пиер Мартинез в Кукления театър

Вчера беше предпремиерата на „Банкови кризи и наказания“, новата пиеса, която Теди Москов поставя в Кукления театър в Стара Загора. Премиерата е на 12 юли от 19:30 часа. Тя е вдъхновена от пиесата на съвременния драматург Жан Пиер Мартинез „Кризи и наказания“, с когото го свързва преводачката на текста Михаела Кацарова.

Това е втората пиеса на същия автор, която Теди Москов поставя след „Ковчег за двама“ в Сатиричния театър. Оригиналното заглавие на драматурга е „Кризи и наказания“, но Теди Москов е добавил определение, тъй като Жан Пиер Мартинез му е дал правото да развива нахврърлените от него ситуации, теми и характери. Двамата творци се познават от Авиньон, където френският драматург живее, а Теди Москов представя „Майстора и Маргарита“. След като се е запознал с творчеството на българския режисьор, Мартинез му има пълно доверие.

Москов поставя за първи път пиеса в Стара Загора. Постановката „Банкови кризи и наказания“ се реализира по покана на директора на  Кукления театър Дарин Петков. Определя театъра, който прави като луд и щур, а пиесите „налудничави трагикомедии“, в които смехът те зашлевява и  натъжава.

Сюжетът в едно изречение: Безработен артист попада в банка като смята, че играе роля, но изведнъж разбира, че е назначен за служител.  Според режисьора ще предизвика интереса на хората, които се вълнуват от падението на културата в България.

Отношенията власт – общество- творец претърпяват развитие в творчеството на Теди Москов. От времето на тоталитаризма, когато тези отношения го вълнуват, до днес, когато се е дистанцирал, защото както казва той, “не ме вълнуват хора, които слушат чалга и които не гласуват”.

Сценографията е дело на Свила Величкова, музиката е на Антони Дончев, Актьорите са седем: новото попълнение на театъра Антония Кундакова заедно с Биляна Райнова, Златина Караенева, Татяна Андреева, Кирил Антонов, Любомир Желев и Янчо Иванов.