Фотоизложба, посветена на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан, се откри в Народното събрание

Фотографска изложба, посветена на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан, бе открита днес в Народното събрание. „Лято с цвят на лавандула” включва 37 фотоса от тазгодишното издание в чест на ароматната и красива етерично-маслената култура, заснети от фотографите Георги Василев и Христо Крачолов. С песента „Лавандулата цъфтеше” в изпълнение на 10-годишната Даная бе открито събитието.

С думи на благодарност за предоставената възможност за популяризиране на Международния фестивал на лавандулата започна словото на кмета Ивайло Крачолов.

„Ние развиваме концепцията за туризъм, свързан с фестивалите, с културата, бита и кулинарията на нашия регион”, посочи кметът и уточни, че „събитията от трите фестивални дни през 2023 г. са привлекли повече от 25 хиляди посетители. Двойно повече са гостите на приключилия наскоро рок фест „Midalidare Rock In The Wine Valley” и около 15 хиляди са в традиционния фестивал в с. Златна ливада „Гласове и ритми от Тракия” край първия манастир в Европа “Св. Атанасий Велики”.

Ивайло Крачолов помоли за внимание към лавандулопроизводителите, които имат проблеми за решаване. Той благодари на парламентарното ръководство, на депутатите от Старозагорски регион, на  министерствата на културата и туризма, на медиите за партньорството, на екипа, реализиращ фестивалите и покани народните представители да посетят Чирпан по време на фестивала, който през 2024 година ще бъде на 21, 22 и 23 юни.

„Тази година аз и моите колеги народни представители от този красив регион бяхме гости на Втория международен фестивал на лавандулата”, каза зам.-председателят на 49 НС Росица Кирова. „Там ние видяхме ентусиазма и желанието, с които жителите и общинското ръководство на Чирпан популяризират своя град, там видяхме как един прекрасен български регион може да бъде център на събитие и да постави основите на традиция, която се надявам да пребъде във времето”, посочи заместник-председателят на парламента.

Росица Кирова подчерта, че България е сред водещите производители в света на лавандула и е на първо място по производство в Европа. Това са факти, които малцина българи знаят, отбеляза тя и изрази надежда българската лавандула, както българската роза, да се превърне в един от символите на нашата страна.