В Павел баня откриха паметник на Васил Левски

Днес тържествено в Павел баня кметът на общината Иса Бесоолу и бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва механизирана бригада, откриха бюст – паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Монументът, който е дело на скулптора проф. Димитър Рашков, се издига в центъра на града, западно от административната сграда на Общината в специално изградено за целта площадно парково пространство. Сред гостите на празника в Павел баня бяха: заместник-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметът на Община Чирпан Янко Топалов, Петко Стойнов – началник на РУ “Полиция” – Казанлък, народният представител и заместник-председател на ДПС Халил Летифов,  Чаатай Пиядеджи – изпълнителен директор на “Кастамону България”, кметове на населени места от Община Павел баня и др.
Под музикалния съпровод на Военния духов оркестър паметникът на Васил Левски в Павел баня бе открит.
Бюстът с височина един метър, е отлят от бронз и е поставен върху постамент от 2,20 м., облицован с гранит, върху който стои подписът на Апостола. Паметникът е дело на карловския скулптор проф. Димитър Рашков, след като кметът Иса Бесоолу отправя предложение към него да го изработи.
„Като кмет на Павел баня, а и като гражданин на общината, считам, че не може да няма паметник на Васил Левски в града ни. Делото на Апостола е велико, всепризнато и почитано от поколенията, от всички нас. Радостен съм, че срещнах подкрепа в това си начинание и проф. Рашков прие предложението ми да го изработи”, не скри радостта си кметът Иса Бесоолу.
Бюстът на Апостола в Павел баня е изработен в рамките на седмина, като са ползвани някои от най-популярните снимки на Дякона, сред които е и портретната от българския възрожденски художник и революционер, близък съратник на Левски – Георги Данчов – Зографина.
Тази година се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски. Паметникът му в Павел баня обаче бе открит в навечерието на 18 юли, когато е рождената дата на Апостола, за да увековечи делото на великия българин, роден, за да живее вечно.