Обвиниха шофьора превозвал 76 мигранти

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем 27 г., български гражданин, за това, че на 14.07.2023 г. на АМ “Тракия”, община Чирпан, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, марка „Мерцедес”, противозаконно е подпомогнал 76 мъже, граждани на Афганистан, да преминат през страната в нарушение на закона.

Деянието е извършено по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст.
На 14.07.2023 г. на АМ „Тракия”, обл. Стара Загора, полицейски служители спрели за проверка товарен автомобил, марка „Мерцедес”, управляван от Н.Г. Камионът бил взет на лизинг от търговско дружество от майката на Н.Г. Установено е, че в каросерията на автомобила пътували 76 чужденци, граждани на Афганистан, без документи за самоличност. Сред тях имало и деца. Групата влязла от Турция в България през „зелена” граница с помощта на „каналджии” от афганистански произход. Преди това мигрантите изчакали в гр. Истанбул, където пристигнали по различно време. Уговорката била, че техни роднини ще платят на “каналджии” между 3000 и 3500 евро за всеки един от тях когато стигнат до Сърбия. Групата преминала от Турция в България през “зелена” граница, предвождана от „каналджии” от афганистански произход.

Мигрантите вървели седем дни в гориста местност, докато излязат на пътя. Там ги чакали няколко автомобила, които ги превозили до друг черен път. На това място пристигнал Н.Г. с камион, в чиято каросерия чужденците  се качили.

Водачът трябвало да ги откара до гр. София. На км 178 на АМ “Тракия”, община Чирпан, обл. Стара Загора, автомобилът бил спрян за проверка.