Драматичен театър „Гео Милев”закрива сезона с премиера на „Българския модел”

Култовият текст „Българския модел” на Станислав Стратиев ще възкръсне 32 години след създаването си на старозагорска сцена в нова адаптация на режисьора Невена Митева. Премиерата е на 20 юли от 21.00 часа на сцената на Летния театър в парк „Митрополит Методий Кусев”.

„Афористичният език на Стратиев е езика на моето поколение, но той звучи актуално и днес. Текстовете не се нуждаят от „осъвременяване” и „поправки”, изтъква режисьорът. И добавя: „Онова, което и до днес ни кара да се смеем през сълзи и да се гневим, са неговите размисли за родната ни народопсихология.”

Сюжетът, създаден от Невена Митева, ни отвежда на един перон, на който очакват един влак. Общо 21 сцени, събрали афоризми и фейлетони, ни разказват за типично българския модел и начин на живот. И как всеки се опитва да избяга от нашата прекрасна и слънчева земя, но накрая не успява да стигне до никъде.

В спектакъла 17 актьори представят български архитипове, еманация на обществото ни. Освен популярните стратиеви персонажи Стоян и Виолета, по традиция останалите герои нямат имена. Македонецът Борче Манев, абсолвент в НАТФИЗ, ще представи най-любопитния българин. В останалите роли зрителите ще видят Илчо Димитров, Иван Калошев, Жоро Райчев, Ивелин Керанов, Красимир Ненков, Георги Ножделов, Цветомир Черкезов, Георги Георгиев, Борислав Веженов, Тони Тончева, Елена Азалова, Милена Сотирова, Ванина Йорданова, Мария Енева, Гергана Господинова, абсолвентка в НБУ, както и изпълнението на кавал на Александър Тодоров.

За визуално-пластичния образ на спектакъла допринасят творческите решения на проф. Петя Цветкова, преподавател в НАТФИЗ.

Костюмите и сценографията са дело на Величка Джамбазова, а авторската музика е на Евгений Господинов.

С премиерата на „Българския модел” трупата на Драматичен театър „Гео Милев” закрива творческия си сезон.