В Стара Загора директори и образователни експерти обсъждаха изграждането на STEM центрове в училищата

Информационна среща, организирана от Министерството на образованието и науката и Националния STEM център, заедно с Регионално управление на образованието – Стара Загора, бе проведена в Културен център „Стара Загора. Форумът имаше за цел да подпомогне изясняването на дейностите, свързани с изграждането на STEM среда във всички общински и държавни училища. Директори и техни представители от целия Югоизточен регион имаха възможност да зададат своите въпроси към проф. Найден Шиваров, директор на Националния STEM център. Срещата откри Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието – Стара Загора.

Във форума участие взе и ресорният зам.-кмет на общината Надежда Чакърова. Тя подчерта важността от създаване на STEM среда в образователните институции, като допълни, че Стара Загора работи усилено в тази посока. „Днес сме домакини не само за провеждане на събитието, но и имаме сериозен интерес и ангажимент към бъдещата образователна среда. Такава среща вече бе направена от нас за по-бързо и ефективно реализиране на центровете, които са изключително важен ресурс, затова се радвам, че днес тук отново виждам толкова много хора, отзовали се и готови да зададат своите въпроси“, каза Надежда Чакърова.

Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Тя ще предостави всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище. Програмата ще финансира проекти за изграждане на училищни  центрове в две категории: малка община до 50 000 лв. и голяма община до 300 000 лв.