Може да се подават и анонимни сигнали за трудови нарушения

Осигуряването на безопасни условия на труд е задължение на всеки работодател. В случаи на нарушения, могат да се подават сигнали дори и анонимни. Това заяви трудовият инспектор от Стара Загора Йордан Йорданов. Повод за думите му са проверки в Града на липите на сигнали за работа в изключително горещи помещения.

“Всеки работодател трябва да вземе мерки, които минимализират съответния риск”, Работодателите може да осигурят климатизирано помещение за почивка и да организират работата, така че да се избягват периодите с екстремно високи температури. Да не забравяме напитките – основно вода, които трябва да бъдат осигурявани на работниците в жегите”, споделя Йордан Йорданов.

При работа на открито се препоръчва  въвеждане на повече почивки и ако се налага промяна на работното време за да се избегне труд, в часовете с най-високи температури. Тези мерки задължително се предприемат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за опасни климатични явления.