Тъкане на кори – един забравен български занаят

“Корите” са малки квадратчета с дупки, през които минава вълнена нишка. При всяко завъртане се получава нова шарка на колана. Затова се казва, че се тъче на кори. Изображенията на вече готовия колан разкриват неговата магическа сила. Разнообразието от багри и фигури, съчетанието на нишките в различни цветни елементи, носят послания, а коланът превръщат в талисман и признак за социалния статус на българина.

Повече за този стар занаят ни сподели майстор Софка Димитрова в Чирпанлиевата къща в град Шипка, където млади и стари имаха възможността да се докоснат до тъкането. Димитрова е тъкач по професия, а любознателността я отвежда до изучаване на този стар знаят.

Майстор Софка Димитрова е единствената в Шуменска област, която може да тъче колани чрез кори и едно от предложенията на България за включване на нейния занаят в световното нематериално културно наследство ЮНЕСКО.

Работилницата по тъкане на кори е част от проекта Школó по занаяти “Постоянството постига идеята” към Народно читалище “Светлина – 1861”- гр. Шипка.