Звезди от световния оперен афиш гостуват на Античния форум „Августа Траяна”

На 27 юли сцената на Античния форум ще бъде завладяна от една от най-хубавите постановки на Старозагорската опера – съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри – операта „Атила” от Джузепе Верди. В ролята на Атила гостува световноизвестният полски бас Рафал Шивек, който успява да вмести в натоварената си програма и Стара Загора. Рафал Шивек идва от Арена ди Верона, където изпълнява главните басови роли в серия от спектакли на оперите „Набуко” и „Аида”. Свързан с България /Рафал Шивек е ученик на тенора Калуди Калудов/, където прави своите първи професионални стъпки в ролята на Ферандо от операта ”Трубадур” на сцената на Варненската опера, а след това дебютира в ролята на Тимур от операта „Турандот” на сцената на зала1 на Националния дворец на културата – редом до своя маестро Калуди Калудов, който е в ролята на Калаф. Точно 20 години по-късно, Рафал ще пее отново в България, след като е покорил с гласа си най-престижните оперни сцени от ранга на Миланската скала, Ковънт гардън в Лондон, Парижката опера, Болшой театър, Мариинския театър, Дойче опер-Берлин, Земперопер-Дрезден и др.

Румънският баритон Йонуц Паску ще се представи за първи път пред своите многобройни български почитатели в ролята на Ецио. Очарователният певец е познат на старозагорската публика от незабравимите си превъплъщения в ролите на Граф ди Луна /”Трубадур”/, Набуко с Мария Гулегина на стадион „Берое”, Ренато в премиерния спектакъл на операта „Бал с маски”, а през април 2022 година участва в бутиков концерт „Гласовете на Румъния” от цикъла „Музика без граници” на сцената на Старозагорската опера. Артист със стремителна международна кариера, която го отвежда до редица авторитетни оперни сцени и фестивали във всички точки на света. Постоянен гост-солист на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Шарплес, Марсел и Шонар и др.

На 27 юли сопраното Таня Иванова ще изпълни ролята на Одабела. Участват още Александър Марулев – в ролята на Леоне, а Ивайло Йовчев ще бъде Улдино, хор, оркестър, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.