Пускат две градски линии без кондуктор в Стара Загора и въвеждат контролни екипи

Градският транспорт в Стара Загора ще разчита на контролни екипи, а не на кондуктори, като това ще се случва поетапно, стана ясно днес от изнесен съвместен брифинг на ресорния зам.-кмет на общината Радостин Танев, управителя на „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД инж. Георги Станчев и директора на Дирекция „Транспорт, чистота и екология” Росица Копривчина.

„Първите две линии, които ще бъдат с контроли, а не с кондуктори са №3 и №8″. Разчитаме, че старозагорците и гостите на нашия град, които ползват услугите на обществения превоз, ще бъдат отговорни и съвестни. Предвидено е до средата на следващата година промяната да обхване всички градски линии”, каза Радостин Танев. Той допълни, че екипите, следящи за закупуването на билет в превозните средства, ще са придружени от представител на общинска полиция. „Започваме сега, защото месецът е подходящ и пътуващите са по-малко. Така хората ще имат възможност да се адаптират. Работим заедно с дружеството за увеличаване броя на билетните каси, внедряване на възможността за картово плащане в автобусите и тролейбусите, както и за вариант да се купуват билети от шофьорите”,  допълни Танев.

„Настоящите кондуктори, които са 94 на брой, ще бъдат прегрупирани като контролни екипи, а глобата, която ще налагат на нередовните пътници сега е 10 лева”, уточни инж. Георги Станчев. Той подчерта, че към момента билети могат да бъдат закупени от специализираните центровете в града, от 10-те стационарни машини по спирките, чрез мобилно приложение или от автоматите в транспортните средства.

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора припомни, че на редовното заседание на Общинския съвет в четвъртък предстои да бъде разгледана и гласувана новата транспортна схема. „Взети под внимание бяха голяма част от предложенията, които старозагорци дадоха. Една от целите ни е и обезпечаване на обществения транспорт в централната градска част с новите електробуси. Важно е да бъдем не само зелен, но и екологичен град”, подчерта Танев.

Общинското дружество днес и утре отново осигурява бутилки с вода за пътуващите в обедните часове по линиите на градския транспорт.