Стара Загора е музика през август

Община Стара Загора организира специални концерти за любителите на музиката под надслов „Август е музика”. Традиционните летни музикални вечери  ще се проведат на 7, 8 и 9 август  на сцената пред Общинска администрация.

На 7  август /понеделник/, от 20.30 часа на сцената излиза старозагорската рок група DOWNTOWN. Момчетата от бандата са адвокат, счетоводител и инженер, но заедно творят изключително добра музика.  Димо Димитров – китара и вокали, Димитър Краевски – бас китара и вокали и Антон Николов – барабани, сформират групата през 2018 година и вече са разпознаваемо име сред общността. DOWNTOWN бяха част и от провелия се съвсем скоро рок фест в чирпанското село Могилово.

През месец ноември 2020 г. излезе техният първи албум, който се казва „Свят”. Песните в него са записвани вечер след работното време на всеки един от участниците в групата. На сцената пред Общината ще звучат кавъри на световни и български рок парчета, както и авторските песни на групата, която за първи път има самостоятелен концерт.

Във вторник – 8  август,  отново от 20.30 часа на същото място старозагорци ще се насладят на концерт на група Терпентина, с вокал актьорът Иван Юруков.

ТЕРПЕНТИНА е музикална група, създадена от Иван Юруков и Стоян Божкилов. През 2022 г издава дебютния си сингъл “Дъб вековен” – едно от парчетата от предстоящия албум “Носталгия”, който ще бъде промотиран през декември 2023 г. Групата представя авторска музика с текстове на български език. Стилът е NEW WAVE INDIE ROCK. ТЕРПЕНТИНА има редица концерти в страната. Свирила е на сцената на Sofia Summer Fest,  има многобройни участия съвместно с група Ревю.

В състава ѝ влизат  Иван Юруков – китара, вокал,  автор на текстовете и музиката. Актьор е в трупата на Народен театър „Иван Вазов”. Автор е на пълнометражния филм “До последния каприз”, режисьор е на спектаклите “Част от колекция”, “Пилето, което казва ку”,  с множество участия в  театрални постановки и филмови продукции.

Мартин Стоянов – Martist – клавишни, вокал, професионален музикант, внук на Стоян Стоянов – дългогодишен диригент на Ансамбъл “Пирин”, завършил е НМА ” Панчо Владигеров” – София. Занимава се  с композиция, аранжимент, звукозапис, микс и мастеринг.

Николай Димитров – Коки – ударни, актьор в трупата на Театър “София”. Участвал е като барабанист в различни музикални проекти. Става част от ТЕРПЕНТИНА почти от основаването на групата.

Петко Славов – бас, вокал, музикант с много опит в страната и чужбина. Композитор, основател на група Airbag.

Стоян Божкилов – китара, хармоника. Художник и музикант. Участва в национални и международни изложби. Член е на СБХ , секция Живопис.

В сряда  – 9  август, отново от 20.30 часа на площада пред Общината идва пъстра латино фиеста с Калин Вельов & AMAZONIA.

Танцувалният латино проект е единствен по рода си в България и на Балканите. Той съчетава модерната бразилска култура с електро – акустична клубна денс музика и екзотиката на бразилските танци.  Музикалните изпълнения в проекта са изцяло на живо – музикантът Калин Вельов (перкусии, вокали и DJ) заедно с гръцката певица Мария  Дионисиу Аврамиди и бразилския капоейра перкусионист и танцьор Диего да Франка. Важна част от шоуто е анимацията с публика, която е въвлечена да танцува заедно с артистите, на ламбада влакче и лимбо от екзотични танцьори  от Аржентина, Ангола и Нигерия.