Българо-Германската проект на UNAS Studio е победител в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство към Държавен куклен театър – Стара Загора

Българо-Германската проект на UNAS Studio е победител в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство към Държавен куклен театър – Стара Загора. Това съобщи в пресклуба на БТА в Стара Загора директорът на културната институция Дарин Петков. На второ място международното жури е класирало идеята на Vaal Studio от Великобритания, а третото място е отредено за Sooda + AtoMore oт България.

„Едно от най-важните условия на проекта беше, че той трябва да има възможност да се случи в нашите реални условия в държавата“, каза Дарин Петков. От думите му стана ясно, че ако бъде изграден този център ще бъде ново „духовно пространство“ в Стара Загора. „Това, което следва е подпишем договор за проектиране с фирмата, спечелила конкурса“, обясни още директорът. Ориентировъчната индикативна цена, която е посочена в проекта за изграждане на сградата е около 4,5 млн.лева. Проектът предвижда изграждане на нова сграда и две нови сцени, едната на открито, а другата- на закрито. “Ще има възможност за различно разположение на сцената и публиката, както и различни конфигурации за разполагане на седящите места”, обясни председателят на Съюза на архитектите-клон Стара Загора Велимир Георгиев.

„Кукленият театър в Стара Загора е може би най-добрият културен институт в сферата на кукленото изкуство в България. Министерство на културата застана зад тази идея и ще покани на следващия етап, които предстои“, каза Тодор Керанов, главен секретар на Министерство на културата.

Както БТА писа близо 100 бяха проектите, които участват в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство към Държавен куклен театър – Стара Загора.

Международно жури с членове от Румъния, България, Швейцария, Полша и Унгария е определила трите най-добри проекта. Голямата награда е 10 000 лева. Класираният на първо място ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на новата сграда.