Приеха Бюджет 2023

Парламентът, в 5:41 часа тази сутрин, прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 г.

Това стана след среднощно заседание, последвало гласуването в четвъртък. Около 21 часа продължи работата на депутатите.

Добро утро и честит бюджет, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната разпоредба от законопроекта.

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа.

Припомняме, че крайният срок за бюджета бе 31 юли.

Заложените приходи, помощи и дарения са общо в размер на 40,8 млрд лв.

Разходите са 22,2 млрд.

Министерският съвет може да одобри допълнителен трансфер от 7 830 000 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за увеличение заплатите на персонала в Националния осигурителен институт (НОИ).

Депутатите не приеха предложението на “Има такъв народ” (ИТН) след 31 юли т.г. ДДС за ресторантьорите да се върне на 20 процента.

Останалите промени, които законотворците приеха в бюджета касаят акцизната ставка за течност за електронна цигара, независимо дали съдържа никотин. Ставката за течност за електронната цигара се повишава от 0,18 лв. на 0,30 лв. за милилитър от 1 август 2023 г. Ставката за заместител на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лв. за килограм от 1 август 2023 г., стана ясно още по време на гласуването на бюджета.

Приеха компании с над 100 служители да превеждат заплатите само по банков път.

Предложението мина с гласовете на “Продължаваме промяната – Демократична България”, ГЕРБ и ДПС.

Предложението на финансовото министерство за фирмите, които да бъдат задължени да плащат заплати само с банков превод предвиждаше мярката да важи за предприятия с над 50 работници, но след дискусиите прагът бе увеличен на 100.

Изключение ще има за работодатели, които наемат хора чрез договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Ресторантьорите също ще плащат заплати по банков път, ако наетите от тях лица са над 100. Дивидент също задължително ще се изплаща по банка, когато е над 1000 лева.