Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова за безкомпромисност при неспазването на реда и закона при работата на нощните заведения

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров инициира среща с директора на ОД МВР – Стара Загора ст. комисар Лазар Христов, секретаря на Общинска администрация Делян Иванов и представители на нощните заведения в града. „Разговаряхме през вчерашния ден със ст. комисар Христов, който ни уведоми, че има практика, установена със съответните документи, че лица, които са криминално проявени, под една или друга нерегламентирана форма, присъстват в клубовете, носейки облекло на охрана”, обяви кметът Живко Тодоров. Той посочи, че по този начин бива избягван законът, който гласи, че охранителите трябва да бъдат с чисто съдебно минало. „Това не е практика, но има установени случаи. Законово нямат основание от полицията да предприемат действия към момента, защото тези лица не са назначени чрез трудово-правни отношения. Това е и причината да се срещнем днес, за да действаме заедно и в диалог”, допълни Тодоров. Той се обърна към представителите на нощните заведения в града – „Нашето искане е да бъдат отстранени всички такива лица, ако още има, както и да заложите на регламентирано охраняване на вашите заведения, за да не бъдат създавани предпоставки за инциденти. В противен случай, при получаване на сигнал от ОД МВР ще бъдем принудени да отнемем разрешението за удължено работно време, което издава Общината”, категоричен бе кметът Живко Тодоров. Той подчерта, че това ще доведе до повече ред и в самите заведения.

„Обръщам се към вас като представители на нощните увеселителни заведения – вие сте хората от този бизнес и искате да го развивате. Наша задача е да контролираме нощния живот. В много от случаите има неспазване на разпоредбите”, каза ст. комисар Лазар Христов. „Не може да е забранена употребата на райски газ, а вие да имате служители, които да го раздават в дискотеките. Не може да има разпоредени правила от Закона за частната охранителна дейност, които вие да заобикаляте целенасочено. Уверявам ви, че нашите проверки не са тенденциозни и не са репресивни – те ще продължат до изпълнението на рамките на закона. Изисквайте категорично такива служители, с нечисто съдебно минало, да не ви охраняват. Ако това продължи – ще настоявам за отнемане на лицензи на охранителни фирми”, заяви ст. комисар Христов. Той посочи, че от 2020 година до момента има 11 акта за установени охранители, които не могат да изпълняват тази дейност. „Това са криминално проявени лица, които „работят” във вашите заведения и изпълняват някаква охранителна роля”, допълни той и уточни, че за същия период са съставени и 20 акта, които са за липса на баджове, графици и други атрибути – също задължителни според Закона. „Затова проверките ни са чести, защото така може да ограничим неспазването на правилата”, подчерта директорът на ОД МВР – Стара Загора. Той категорично каза още, че с настъпването на новия сезон за нощните заведения в града – контролът от страна на полицията ще бъде засилен.

„В допълнение и улеснение на работата на ОД МВР, Община Стара Загора е изградила система от видеонаблюдение, обхващаща входовете на действащите нощни  заведения”, уточни секретарят на Общинска администрация Делян Иванов. „Камерите спомагат за по-бързо установяване на престъпления, но са и вид превенция на такива. Достъп до тях има и полицията”, каза още той.