Обвиняемият за жестокото нападение над 18-годишно момиче остава в ареста

Районен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 26-годишния Г. Г., привлечен към наказателна отговорност в качеството на обвиняем за това, че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г. в гр.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д. М., и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение „Инстаграм“ – престъпление по чл.144, ал.3 във връзка с ал.1 във връзка с чл.26 от НК.

В съдебно заседание представителят на Районна прокуратура – Стара Загора поиска съдът да наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Защитниците на обвиняемото лице пледираха на подзащитния им да не бъде взета мярка за неотклонение.

Според съда е налице обоснованото предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът прие, че престъпното деяние се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване. От друга страна, Районен съд – Стара Загора счита, че съществува и реална опасност Г. Г. да се укрие и да извърши друго престъпление, което се извежда и от съвкупната преценка на събраните към момента доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и цялост. Спрямо обвиняемия са налице два влезли в сила съдебни – и двата за престъпление по чл.131, ал.1, т.12 от НК във връзка с определена лека телесна повреда. Това налага извода, че лицето е изградило престъпни навици, които го характеризират като личност с висока степен на обществена опасност.

Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора  в 3-дневен срок.

В случай на жалба и/или протест насрочва делото пред въззивния съд на 09.08.2023 г. от 10.00 часа.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.