Първа номинация за Годишните награди “Добрият Самарянин” 2023

В пощата на доброто – dobro@samaritans.bg, в рамките на 24 часа, получихме две номинации от Елица Матева и Кремена Стефанова за едно и също добротворство. Елица и Кремена номинират две старозагорки…

 

И така, нека ви запознаем с първата Номинация за Годишните награди “Добрият Самаряни” 2023 г. Тя е за Мария Черкезова и Таня Георгиева, които не се оплакват, а увличат доброволци и дарители, с които променят облика на Детското отделение към УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в приветливо място за лечение

 

Добротвореците: Мария Черкезова и Таня Георгиева

 

Добротворството: “Какво би станало, ако вместо да се оплакваме, се опитаме да помогнем? С отговора на този въпрос се заемат две актриси от два театъра в Стара Загора – драматичния и кукления. Идеята на Мария Черкезова и Таня Георгиева е, с помощта на свои приятели, да изрисуват стените на Клиниката по педиатрия в Университетската болница в града, така че пространството да е по-приятно за децата, родителите им и всички, които се грижат за болните.”

 

Така започва интервюто в Радио “Стара Загора” на Анна Турлакова с двете добротворящи дами, малко след стартиране на тяхната кауза – “За клиниката по педиатрия”, през м. юли, 2023 г.

 

Тези две прекрасни жени, майки и актриси, се посвещават на каузата, която има за цел да подобри условията в Клиниката по педиатрия към Университетска Многопрофилна Болница за активно лечение “Проф. Д-р Стоян Киркович” . Мария и Таня прочитат в социалните мрежи пост за лошите условия в клиниката, където се лекуват деца и независимо, че те не са попадали там за лечение със своите деца, решават, че могат да отделят от времето и енергията си, за да разкрасят мястото. Те са творци по сърце и душа и имат идеи… Желанието им е с личен принос да помогнат клиниката да се превърне в едно по-приятно място за пациентите и персонала. Започват да привличат свои приятели, познати художници, както и други доброволци, които да шпакловат, да рисуват, да майсторят и да добротворят заедно. Заемат се да потърсят и набавят материали за освежаване и ремонт, играчки за терасата на клиниката, матраци за леглата на малките пациенти и техните придружители, комбинирани тоалетни чинии за малки и големи, материали за пейки и маси, щори за прозорци, материали за изграждане на покрив на терасата, и др.

Раждат се нови идеи, а възможностите и дарителството не закъсняват.

Първи в каузата се включват колегите на Таня от Кукления театър, като поставят дарителска кутия, следват ги КоренЯк – фермерски и занаятчийски пазар, Пицария Амо, Магазин за дървени играчки и бебешки подаръци KalaBaby, д-р Яница Раева – акушер-гинеколог, Гергана Янева – художник, “Ромстал България” ЕООД, Мария и Любомир Годжеви, Мария от Ef Zyn Project by Memantics, Станка Зрънкова от Sunny Yellow Candles SZ, Боен клуб “Атила”, сем. Славови, Mattro.net – Магазин за матраци, Мирослава и нейното семейство, Тае-Бо Клуб “Аскен”, МКТФ „Пиеро”, Държавен куклен театър – Пловдив, Сдружение “ИТ Стара Загора”, Playsense, Станимир Александров, Красен и Искра Грозеви, Валерия Илиева, Мяу-Мяу Арт, пицария La Casa di Amici, и др.

Нещата постепенно започват да се случват: подменени са всички матраци и възглавници в клиниката, дарени са компютри и друга техника, монтирани са климатик и моноблок, поставени са 15 бизи борда по стаите, закупени са материали, намерено е скеле, осигурени са бои и… започва изрисуването на стените на клиниката… В това да е красиво и морско навсякъде, се включват с талант и желание за добрини: сем. Димови, Мария Черкезова, Таня Георгиева, Василена Копаранова, Ралица Терзиева, Ралица Игнатова, Катерина Иванова, Марияна Борисова, Таня Христова, Антония Арабаджиева, Елица Матева, Стефка Попова, Велина Иванова, Милена Димова и Николета Гаджева.

Мария и Таня запалват огън в сърцата на много хора за това добро дело… и не спират да организират нови и нови събития в Детска клиника – четене на книжки, камерни представления за малките пациенти и техните придружители… и продължават да мечтаят за още и още Добро…

 

 ***

През 2011 година Сдружение „Самаряни” учреди Годишните награди за добротворство „Добрият Самарянин”, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на  местното културно-историческото и духовно наследство.

 

За това време са проведени са 12 церемонии; получени са 98 индивидуални и групови номинации; избрани са 14 носителя на голямата награда “Добрият Самарянин”, като на двама от тях са връчени 2 извънредни награди – 1 за изключителен принос и 1 за геройство, без граници (посмъртно); избрани са 18 носителя на отличието на общността “Добрият Самарянин”, като на един от тях е присъдена посмъртно; връчени са 3 престижни отличия “Неуморимо добър Самарянин” на номинирани за пореден път добротворци; изработено е юбилейно издание на статуетката “Добрият Самарянин” с позлатени криле; изработено е историческо издание на статуетката “Добрият Самарянин”, посветено на борбата с COVID-19, в което добротворецът е с предпазна маска; създадена е Песен, посветена на добротворците – “Песен за добрите самаряни”, изпълнена от голямата българска певица Ваня Костова и синът й – Боян Михайлов; издадена е пощенска марка “Добрият Самарянин”, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща – гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент “Добрият Самарянин”, за който вече е създаден предварителен проект.

 

В книгата на доброто са записани имената на следните носители на годишната награда “Добрият Самарянин”: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала „Тракия”; Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер, благодетелите, подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж; Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца; Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче; Петко Димов, който не се поколеба да се хвърли в езеро “Загорка”, за да извади давещо се дете; Теодор Тодоров, който спаси млад мъж, след автомобилен инцидент и появата на смъртоносна волтова дъга; проф. Лилия Пекова, обединяващ образ на цялата медицинска общност, посветена на борбата с COVID-19 и Тодор Митев, Максим Вълков, Горан Гънчев, Димитър Димитров, Атанас Бараков, Деян Деков, Валентин Събев, Митко Дончев, Иван Иванов, пожарникари и служители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, гр. Стара Загора, заедно с Видьо Видев, Мирослав Видев, Николай Елинов, Петко Куртев, доброволци от блок 286, положили свръх усилия в потушаването на огнена стихия на 16-ия етаж в жилищна сграда; за изключителен принос – Джонатан и Даниела Августин за подкрепата им към бездомните деца и техните семейства и развитието на самарянството в региона; за геройство без граници (посмъртно) – Пламен Петков, който спаси 5-годишно момиченце, но загуби живота си в ледените води край плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия.

 

Възможността за номиниране на добротворци ще продължи до 10 ноември, включително, а Церемонията по връчването на Годишните награди “Добрият Самарянин” ще се проведе на 11. декември (понеделник), от 19:00 часа, в концертната зала на Държавна опера – Стара Загора.

 

Номинации ще се приемат на dobro@samaritans.bg, както и лично на адрес: гр. Стара Загора, ул. “Патриарх Евтимий” № 57, в Централното управление на Сдружение „Самаряни” или в специалната пощенска кутия на доброто, позициониранa на Централна поща – гр. Стара Загора.

 

Днес, повече от всякога преди, край нас има подвизи и е време те да бъдат разказани и показани! На добротворците е определено да ги извършат, а на нас – да ги отличим и предадем на бъдещите поколения!