РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СТАРА ЗАГОРА Е НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „МУЗЕЙНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ДЕЙНОСТ“ ЗА 2023 г.

Регионален исторически музей – Стара Загора е отличен с  Националната награда „Музейна образователна дейност“ за 2023 г.

Статутът на наградата е приет през 2018 г. съгласно подписано Споразумение между Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. Отличието се присъжда за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми.

През настоящата година в категорията „Културен институт – регионален музей“ на първо място е класиран Регионален исторически музей – Стара Загора.

Екипът на музея изказва специална благодарност на всички партньори, които подкрепиха кандидатурата ни за присъждането на Наградата, както и на всички образователни институции, учители и ученици, които се включват активно в музейните образователни програми.

За образователната дейност на музея през 2022/2023 г.

Приобщаването на младото поколение към богатото културно-историческо наследство на старозагорския край е една от основните мисии на екипа на музея.

Музейните специалисти са разработили и активно провеждат няколко образователни програми, които включват тематични беседи, художествени работилници, демонстрации и игри, целящи да привлекат вниманието на децата и да направят преживяването им в музея възможно най-приятно и запомнящо се. Чрез участието си в тях те не само получават нови знания, но усвояват нови умения, развиват своя творчески потенциал и въображение.

През учебната 2022/2023 г. образователните програми на старозагорския музей „Музеят и училището“ и „Традицията е жива“ привличат общо 2 150 ученици. Програмите предлагат общо 21 теми и занимания, свързани с различните исторически периоди, музейните експозиции, работата на музейните специалисти и българските традиции и обичаи. Едни от най-харесваните занимания са изработването на антични мозайки и монети, писането с перо и мастило, образователната игра „Млад археолог“, изработването на мартенички, великденска украса и сурвачки.

РИМ-Стара Загора поддържа изключително ползотворно сътрудничество с образователните институции не само в регионален, но и в национален мащаб. През учебната година 4705 ученици от 1 до 12 клас от цялата страна са посетили музейните обект на РИМ и са изслушали екскурзоводски беседи.

През 2023 г. РИМ – Стара Загора организира две специални образователни инициативи, обвързани с исторически годишнини.

Образователна програма „Апостолът на свободата в Стара Загора“ по повод 150 години от гибелта на Васил Левски се проведе от 13 до 17 февруари 2023 г. в Хилендарския метох. Програмата включваше тематична беседа, образователна игра „Заветите на Апостола“ и занимателни листи „Васил Левски – Апостолът на свободата“. Участие взеха над 700 деца от града и региона.

По повод 165 години от първото честване на Деня на св. св. Кирил и Методий като училищен празник в Стара Загора, на 11 май 2023 г. в музея се проведе образователна програма „Възрожденското училище – огнище на българската духовност и просвета“. В нея участваха 152 ученици от 1 до 9 клас. Програмата се състоеше от тематична беседа, изписване на страница от „Рибния буквар“ с перо и мастило и изработване на „кавалерия“ /поощрителна табелка от възрожденското училище/.

В периода септември 2022 г. – март 2023 г. РИМ-Стара Загора реализира проект „Уча, играя, творя в Старозагорския музей“, финансиран от Министерство на културата.

По проекта бяха изработени 4 броя активни образователни и игрови модули за постоянната експозиция на РИМ-Стара Загора и музеен обект „Хилендарски метох“. Това са: „Антична архитектура“, „Антична мозайка“, „Лабиринт на времето“ и „Заветите на Апостола“. Те представляват занимателни игри, обвързани с темата и спецификата на конкретно експозиционно пространство и с движимите културни ценности, представени в него.

Освен това бяха изготвени печатни образователни приложения като част от тематичните беседи и заниманията от програмите на РИМ-Стара Загора. Приложенията представляват занимателни листове със забавни игри и задачи. Те подпомагат проверката и затвърждаването на усвоените нови знания от участниците в музейно-образователните програми.

Друга важна дейност към проекта бе мебелно обзавеждане за нуждите на образователните програми на РИМ-Стара Загора. Бяха закупени 16 модулни маси и 30 стола, отговарящи  на БДС стандарт за мебели в учебни заведения.

Образователната дейност на музея не се ограничава само през учебната година, а продължава активно и през летния сезон. Вече 4 поредни години музеят провежда програмата „Летни занимания“. Тази година тя се състоя от 5 до 28 юли всяка сряда, четвъртък и петък. Включва 10 теми, фокусирани върху различните исторически периоди от развитието на Стара Загора, както и върху музейните експозиции. Към всяка тема се организират арт работилнички и образователни игри.

Екипът на РИМ-Стара Загора продължава да полага усилия в популяризирането на местната и националната история сред подрастващото поколение и за утвърждаването на музея като предпочитано място за провеждане на извънкласни дейности с ученици в Стара Загора.