Зоопарк Стара Загора сътрудничи на Фонда за дивата флора и фауна за подсилване на популацията на елени в естествената им среда

Зоопаркът в Стара Загора успешно реализира партньорство с Фонда за дивата флора и фауна за подсилване на популацията на елен лопатар и благороден елен в естествената им среда. Няколко екземпляри от красивите животни, обитавали зооградината, ще имат свой нов дом в Котленската планина. „Откликнахме с удоволствие на поканата да се включим в инициативата на Фонда, защото зоопарковете имат възможност да допринасят за естественото разнообразие на животни, които в дивата природа са силно намалели като брой”, сподели д-р Ивелина Илиева, ръководител на Зоопарка. Тя благодари на Емилиян Стойнов, председател на организацията, за доброто сътрудничество. „Работим активно и със Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани” – убедена съм, че колаборацията с различните организации допринася за подобряване на нашите условия в зоопарка, но и сме полезни на околната среда”, допълни д-р Илиева.

Екипът на Зоопарка, който е разположен в естествения и красив парк „Митрополит Методий Кусев” в Стара Загора, са в тясно сътрудничество и с Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет. „Изказваме специални благодарности на неговия декан – проф. д-р  Тодор Стоянчев,  за ползотворната съвместна дейност. С удоволствие приемаме студенти от  IV и V курс, които подпомагат дейността ни, но и трупат ценни знания за отглеждането и грижата за дивите животни. Това е ценен стаж, а за нас и нашите обитатели със сигурност и голяма помощ. Радва ни и фактът, че интерес има и у възпитаниците на Национална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов”, които също провеждат изнесени часове при нас”, сподели ръководителят на старозагорската зооградина.