Кой подкрепи Живко Тодоров за кмет на Стара Загора

На първия тур на местните избори в община Стара Загора гласуваха 51 852 души, което представлява 38.75 на сто от имащите право на глас. Изборите бяха спечелени от досегашния кмет Живко Тодоров (ГЕРБ), който ще управлява града четвърти пореден мандат, като за него гласуваха 28 007 души. Социологическата агенция “Алфа рисърч” предоставя данни за профила на избирателите от проучване, направено сред гласоподаватели на излизане от избирателните секции.

Въпреки че Живко Тодоров е кандидатура на ГЕРБ, само 58% от гласувалите за него са подкрепили партията на Бойко Борисов на последните парламентарни избори на 2 април. Още 16 процента от подкрепата за кмета на Стара Загора идва от гласували за партии и формации, които не са представени в парламента и са в графа “други”. Според “Алфа рисърч” 11 на сто от подкрепилите новия стар кмет на парламентарните избори са гласували за “Продължаваме промяната – Демократична България”. Около 6 на сто от избралите на Тодоров са били гласоподаватели на “Възраждане” на 2 април. Искра Михайлова, освен избиратели на “Възраждане (65%), е привлякла солидна подкрепа от гласували за “други” партии и формации (16 на сто), както и от “Има такъв народ” (7 на сто).

Иван Върляков, който беше кандидат на БСП и за когото гласуваха 3383 души (6.72%), освен от гласоподаватели на социалистите (64%) е събрал немалко подкрепа от избиратели на “Продължаваме промяната – Демократична България” (12%), както и от “други” (11%).

Живко Тодоров е подкрепен преобладаващо от жени – 60 процента от гласувалите за него са жени и съответно само 40% са мъже. При Искра Михайлова подкрепата на мъжете (52%) е по-голяма от тази на жените (48%). Представителят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Димитър Чорбаджиев, който събра само 3126 гласа (6.21%), също получава по-голяма подкрепа от жени (55%) в сравнение с тази на мъже (45%).

По показател ниво на завършено образование най-голям дял подкрепа от хора с висше или полувисше образование има Чорбаджиев – 68%, докато делът на подкрепилите го със средно и основно или по-ниско е съответно 25 и 7 на сто. Сред гласувалите за Тодоров 45 процента са с висше/полувисше образование, а със средно и основно (и по-ниско) – съответно 49 и 6 процента. Сред гласувалите за Михайлова 49% са висшисти и/или полувисшисти, а 45% – със средно образование.Делът на хората на възраст между 31 и 60 години, съставляващ подкрепата за Живко Тодоров, е 58%, докато делът на тези над 60-годишна възраст е 30%. Останалите 12% от гласувалите за кмета на Стара Загора са хора на възраст между 18 и 30 години.Искра Михайлова е най-подкрепяна от възрастовата група 31 – 60 години (65%), следвана от групата на тези над 60-годишна възраст (24%). Само 11% от гласувалите за депутата от “Възраждане” са на възраст 18 – 30 години.

Очаквано за представител на БСП, Иван Върляков е с най-висок дял на най-възрастните в привлечените от него избиратели (38 на сто). Живко Тодоров и Иван Върляков са привлекли ромския вот – по 5 на сто от подкрепата за тях е дошла от роми. Делът на ромите в подкрепата за Искра Михайлова е 1 на сто, а делът на подкрепата от роми за Чорбаджиев е 0 (нула) процента.