Премиера на спектакъла за деца „Фантастичното магазинче”на сцената на Старозагорската опера

На 9 ноември /четвъртък/ в 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора „отваря врати” „Фантастичното магазинче” – премиерен спектакъл от деца за деца на Детско-юношеската студия за опера и балет с участието на солисти на Държавна опера-Стара Загора. Известната поетеса Мария Донева написа текста за сценичната адаптация. Режисурата е на Жасмина Чолакова, ръководител на студията. Хореографията и пластиката са на Ивелина Николова, Богдана Сергеева, Калин Любенов – ръководители на Балетната школа към студията. Вокален педагог е Инна Андреева. В спектакъла  танцовите изпълнения са по музиката на Джоакино Росини и Оторино Респиги от балета „Фантастичното дюкянче”. Сценографията е на Салваторе Руссо.

“В един прелестен магазин в сърцето на Париж Майсторът прави най-прекрасните кукли… но не иска да ги продаде на никого. Хазяинът е недоволен, защото не получава никакъв наем, а има нужда от пари. Купувачите искат да купят кукли, за да ги подарят на децата си. Децата искат кукли, защото… защото са деца. Куклите копнеят някой да ги купи, за да ги обича и да им се радва. Но пък някои от тях се боят, че може да попаднат в ръцете на лоши деца. Две от куклите са влюбени и ако се разделят, никога повече няма да могат да оживяват. Чиракът иска да запази работата си и да помогне на всички. Но как би могъл, след като желанията им се толкова противоречиви?” – така Мария Донева накратко разказва историята в спектакъла.

И допълва, какви са посланията на „Фантастичното магазинче”: „Надявам се историята да се чете ясно и да внушава идеи, в които вярвам с цялото си сърце. Че когато човек работи майсторски, всеотдайно и вдъхновено, в работата си той влага и част от своята душа. Че тези, които се обичат, не трябва да се разделят. Че когато имаме силно желание за нещо, трябва да се вслушваме в другите, да умеем да чакаме, да бъдем търпеливи. Че трябва да се доверяваме. Че не всичко се купува с пари. Че има красота и щастие за всички”.