Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази година

Между 20 и 30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците тази година. Да си купим готови консерви от магазина или да си приготвим домашни? В разгара на сезона за приготвянето на туршии, компоти и лютеница предвидливо домакините правят последния избор от сергиите на пазара.

Все още българите обичат да си приготвят домашни туршии и консерви за зимата. На пазара в момента килограм зеле е 1,50 лв. По 2,50 лв са чушките и краставичките тип “корнишони”. Домати се търгува от 1,60 до 4 лева за килограм.

Търговците се оплакват, че в момента на пазара има огромен недостиг на българска продукция. Тази година производството било по-малко. Карфиол, камби трудно се намират, червена капия. В България вече над 80% от плодовете се внасят от чужбина. За съжаление, при зеленчуците положението е почти същото. Плодове се внасят основно от Гърция, от Турция се внасят основно зеленчуци.

Скок обаче в цената на консервите няма да има, обещава браншът, въпреки че поскъпването на бурканите е със 100%, а на капачките с 60.

Във връзка с активния сезон по приготвяне на зимнина Българска агенция по безопасност на храните съветва потребителите:

– Плодовете и зеленчуците да се закупуват от сигурни и регламентирани доставчици и търговски обекти, където се контролира съдържанието на пестициди, нитрити и нитрати;
– Основен компонент при приготвянето на зимнина е използването на оцет. За целта е необходимо да се знае, че има два вида оцет: синтетичен и натурален. Синтетичният е непригоден за приготвянето на зимнина. Разпознаването е по наименованието на етикета – само надпис “оцет” е синтетичен, а обозначението “винен” или “ябълков” означава, че е приготвен по класически метод и е подходящ за използване;
– Съществуват два основни метода за приготвяне на зимнина – чрез стерилизиране или използването на консерванти. Най-често използваните консерванти са солта и натриевия бензоат, които запазват за няколко месеца качествата на консервирания продукт;
– За получаването на качествена и дълготрайна зимнина трябва да се спазва добра текуща хигиена – от измиването на суровите плодове и зеленчуци, недопускане вторично замърсяване по време на приготвянето на продукта и използването на чист амбалаж и здрави капачки. На всички етапи от приготвянето да се използва само питейна вода.

 

Снимка: Интернет