Постоянен арест за директора на РУО Стара Загора

Окръжният съд в Стара Загора постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо директора на Регионалното управление по образование в Стара Загора и 55-годишен мъж, обвинени за принуда на длъжностни лица.

След като съдът е обсъдил събраните на този етап от разследването доказателства, е приел, че от всички тях може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност.

Според съда не съществува реална опасност Т. Д. и Г. П. да се укрият предвид факта, че за всеки един от тях са налице данни за постоянен адрес, но е счел, че съществува реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, ако им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение и със свои действия да се опитат да повлияят на разпитите на свидетелите.Срещу  Г. П. на 55 г. и 62-годишната Т. Д. е повдигнато обвинение че в периода от 2017 г. до 2023 г. в Стара Загора и на територията на област Стара Загора са се сговорили да вършат престъпление – принуда, чрез която са целяли да се набави имотна облага – престъпление по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс.

Г. П. и Т. Д. са привлечени като обвиняеми и за това, че за периода от 10 януари 2019 г. до 25 януари същата година, в съучастие като съизвършители, са принудили старши експерт в Районното управление по образованието (РУО) в Стара Загора да извърши нещо противно на волята си, а именно повторна проверка в средно училище в областния град. Цел е била промяна на констатации от извършена предишна такава, като Т. Д. е злоупотребила с властта си в качеството си на началник на РУО-Стара Загора

По досъдебното производство са проведени действия по разследването – разпитани са над 30 свидетели, сред които експерти в РУО-Стара Загора, директори на училища и др., извършено е претърсване и доброволно са предадени веществени доказателства – счетоводни документи, фактури, оферти, договори и анекси към тях, мобилни телефони, лаптоп, флаш памети и др.
В четвъртък в РУО в Стара Загора бяха извършвани процесуално-следствените действия с оглед събиране на доказателства за престъпление от общ характер.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок.