Трета номинация за Годишните награди “Добрият Самарянин” 2023

УМБАЛ “проф Д-р Стоян Киркович” АД, Стара Загора, изказва своята благодарност и предлага 17-годишния ученик – Кристиан Конов да бъде номиниран за Годишните награди “Добрият Самарянин” 2023 г. Към тази номинация се присъединяват и членовете на инициативния комитет, с настоящия председател – Николай Спритов, които също разказват за вдъхновението и ентусиазма, с които Кристиан се впуска и увлича съмишленици, организирайки благотворителен базар в подкрепа на недоносените деца в Клиниката по неонатология към старозагорската болница.

Младите хора споделят: “Той е млад, амбициозен човек, пример за всички нас. Смятаме, че той е достоен да бъде сред номинираните за Годишните награди “Добрият Самарянин” 2023, поради неговия стремеж към добротворство, появявата на примери на съпричастност и милосърдие.”

Добротворецът: Кристиан Конов, който увлича свои съученици, приятели и доброволци в дарителска инициатива, в подкрепа на недоносените бебета в Стара Загора

Добротворството: Всичко започва, когато Кристиан, към онзи момент – председател на Ученическия съвет на Професионалната гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня”, заедно със своите съученици обмислят как да отбележат патронния празник на гимназията. Кристиан, в чието сърце доброто е на особена почит, предлага на Ученическия съвет да организират благотворителна инициатива. Всички харесват идеята и гласуват за нея. И така започва планирането на благотворителен базар на открито. В началото не могат да определят каузата, която да бъде подкрепена, но подготовката е в пълна сила, а Кристиан е сред най-дейните, поемайки голяма част от процеса по мотивиране и включване на съучениците си, ръководството на училището и учителите. Той обмисля къде е най-подходящото място за подкрепа и коя да бъде каузата, така че всички – участници, доброволци и дарители, да прегърнат каузата с радост, да се чувстват удовлетворени от усилията и резултата от благотворителността. Решава да обсъди идеите си и със своята майка, д-р Майя Узунова, която насочва мислите му към недоносените бебета и тяхната нужда от подкрепа, за да успеят да пораснат и да се развият пълноценно. Това силно впечатлява Кристиан и той предлага тази кауза на своите приятели. Единомислени и вдъхновени, те продължават заедно да планират и обмислят бъдещите си действия, за да се случи благотворителния базар с ясната кауза – подкрепа за недоносените бебета в Детска неонатология към УМБАЛ “Проф Д-р Стоян Киркович” АД, в Стара Загора.
Сплотени и единни, под ръководството на Кристиян, всички полагат огромни усилия, а атмосферата е приятна и творческа. Дълги часове, младите хора изработват украса и продукти, които да предложат на базара. На 28.04.2023 г., след официалната част по отбелязване на патронния празник в памет на “Райна Княгиня”, всички гости, учители, ученици и родители се отправят към красиво украсените маси на базара. Включват се много хора. Всичко предложено на базара – вкусна храна, бижута, картини и др., е било разпродадено, а събраната сума е в размер на 822,50 лв.

Всички са особено щастливи, участниците – благодарни от добрата организация, осъществена под ръководството на Кристиан, и удовлетворени от възможността да помогнат на недоносените бебета.

Николай Спритов завършва своята номинация с думите: “Смятаме, че тази инициатива се получи отлично и нашата идеята е тя да се превърне в традиция в нашето училище. На 03.05.2023 г., с договор за дарение, дарихме набраната сума на отделението по „Неонатология” и се почувствахме особено щастливи. Благодарим на Кристиан, че ни вдъхнови и ни показа, силата на благотворителността.”

***

През 2011 година Сдружение „Самаряни” учреди Годишните награди за добротворство „Добрият Самарянин”, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство.

За това време са проведени са 12 церемонии; получени са 98 индивидуални и групови номинации; избрани са 14 носителя на голямата награда “Добрият Самарянин”, като на двама от тях са връчени 2 извънредни награди – 1 за изключителен принос и 1 за геройство, без граници (посмъртно); избрани са 18 носителя на отличието на общността “Добрият Самарянин”, като на един от тях е присъдена посмъртно; връчени са 3 престижни отличия “Неуморимо добър Самарянин” на номинирани за пореден път добротворци; изработено е юбилейно издание на статуетката “Добрият Самарянин” с позлатени криле; изработено е историческо издание на статуетката “Добрият Самарянин”, посветено на борбата с COVID-19, в което добротворецът е с предпазна маска; създадена е Песен, посветена на добротворците – “Песен за добрите самаряни”, изпълнена от голямата българска певица Ваня Костова и синът й – Боян Михайлов; издадена е пощенска марка “Добрият Самарянин”, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща – гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент “Добрият Самарянин”, за който вече е създаден предварителен проект.

В книгата на доброто са записани имената на следните носители на годишната награда “Добрият Самарянин”: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала „Тракия”; Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер, благодетелите, подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж; Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца; Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче; Петко Димов, който не се поколеба да се хвърли в езеро “Загорка”, за да извади давещо се дете; Теодор Тодоров, който спаси млад мъж, след автомобилен инцидент и появата на смъртоносна волтова дъга; проф. Лилия Пекова, обединяващ образ на цялата медицинска общност, посветена на борбата с COVID-19 и Тодор Митев, Максим Вълков, Горан Гънчев, Димитър Димитров, Атанас Бараков, Деян Деков, Валентин Събев, Митко Дончев, Иван Иванов, пожарникари и служители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, гр. Стара Загора, заедно с Видьо Видев, Мирослав Видев, Николай Елинов, Петко Куртев, доброволци от блок 286, положили свръх усилия в потушаването на огнена стихия на 16-ия етаж в жилищна сграда; за изключителен принос – Джонатан и Даниела Августин за подкрепата им към бездомните деца и техните семейства и развитието на самарянството в региона; за геройство без граници (посмъртно) – Пламен Петков, който спаси 5-годишно момиченце, но загуби живота си в ледените води край плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия.

Възможността за номиниране на добротворци ще продължи до 10 ноември, включително, а Церемонията по връчването на Годишните награди “Добрият Самарянин” ще се проведе на 11. декември (понеделник), от 19:00 часа, в концертната зала на Държавна опера – Стара Загора.

Номинации ще се приемат на dobro@samaritans.bg, както и лично на адрес: гр. Стара Загора, ул. “Патриарх Евтимий” № 57, в Централното управление на Сдружение „Самаряни” или в специалната пощенска кутия на доброто, позициониранa на Централна поща – гр. Стара Загора.

Днес, повече от всякога преди, край нас има подвизи и е време те да бъдат разказани и показани! На добротворците е определено да ги извършат, а на нас – да ги отличим и предадем на бъдещите поколения!